A görög parlament jóváhagyta az újabb mentőcsomagot

Fotó: AFP / ARIS MESSINIS

-

A hároméves csomag 84-86 milliárd eurót jelent az országnak, az országgyűlés az ehhez tartozó feltételeket is elfogadta.


Alexisz Ciprasz miniszterelnök előzőleg felszólította a törvényhozókat a megállapodás támogatására. Azzal érvelt, hogy a mentőcsomagra mindenképp szükség van a fizetőképesség megőrzéséhez, egy áthidaló kölcsön csak azt jelentené, hogy „a gazdaság visszazuhan a végtelen válságba”.

A név szerinti szavazást kilenc órás vita előzte meg; az már korábban is biztosra vehető volt, hogy ellenzéki támogatással az igenek lesznek többségben. A szavazás ugyanakkor a kormányzó Sziriza pártszakadását is jelentheti, mivel több képviselőjük sem ért egyet a mentőcsomag feltételeivel.

A kormánynak péntek délutánig már a parlament által jóváhagyott csomagot kell az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportja, az Eurogroup elé terjesztenie. A mentőcsomagot hét euróövezeti tagország parlamentjének, köztük a német Bundestagnak ugyancsak jóvá kell hagynia.

A megállapodás a feltétele annak, hogy Athén hozzájusson a 2010 óta már harmadik, ezúttal hároméves 83-86 milliárd eurós hitelhez, amely nélkül Görögország fizetésképtelenné válna, és várhatóan már az augusztus 20-án esedékes 3,2 milliárd eurós hitelrészletet sem tudná törleszteni az Európai Központi Banknak.