A görög kormány nem akar kiválni az euróövezetből

Fotó: AFP / ARIS MESSINIS

-

A ARD német közszolgálati televíziónak adott interjújában a kormányzó Sziriza párt egyik elnökségi tagja azt mondta, hogy a görög kormány számára nem jelent alternatívát az ország kiválása az euróövezetből.


Hiorgiosz Kondrosz, az Alekszisz Ciprasz miniszterelnök vezette baloldali párt elnökségének tagja, szerint a görögöknek sosem volt célja a „Grexit”.


Kondrosz támogatásáról biztosította Ciprasz miniszterelnök bejelentését a július 5-re tervezett, a reformintézkedésekről, illetve a hitelezők követeléseiről dönteni hivatott referendumról. „A görög lakosságnak demokratikus joga, hogy maga döntsön saját jövőjéről" - hangoztatta a baloldali politikus, aki szerint a népszavazás eredményétől függetlenül nem jöhet szóba a kilépés az euróövezetből.

A görög kormánypárti politikus bírálta ugyanakkor a hitelezők magatartását az adósságválságban. Kondrosz szerint meg kell találni a partnerekkel való megállapodáshoz vezető utat, az azonban nem vezet ki a válságból, ha - mint fogalmazott - Görögországnak ultimátumokat adnak vagy zsarolják.