A görög kormány csutkára tekerte a németellenes propagandát

-

Az athéni metróban elhelyezett kijelzőkön a korábban megszokott időjárás-jelentés helyett a második világháborús náci megszállás szörnyűségeit bemutató, s Németországtól mindezért jóvátételt követelő kisfilmet kezdtek vetíteni.


Az 50 másodperces rövidfilmet az athéni metró 35 állomásán vetítik, miközben Görögország és a hitelezői – köztük Németország – közti tárgyalások az utóbbi időben megakadtak, és egyes félelmek szerint ha nem jutnak hamarosan dűlőre, fizetésképtelenné válhat a pénzszűkében lévő athéni kormány.


„A védelmi minisztérium találkozott a második világháborúról való megemlékezéssel és a német jóvátétellel foglalkozó szervezetekkel a téma előtérbe helyezését elősegítő kezdeményezésekkel kapcsolatban, ekkor született a rövidfilm ötlete” – mondta Markosz Karitosz, a jóvátétellel kapcsolatban létrehozott kormányzati bizottság tagja szombaton az AFP francia hírügynökségnek.

A film a Parthenon fölött repülő német harci gépeket ábrázoló képekkel és a „második világháború, ellenállás, nem felejtünk” felirattal nyit, amit az 1941-1944 közötti náci megszállás áldozatait bemutató archív felvételek követnek. A film követelések felsorolásával zárul, ezek között szerepel a veszteségekért való jóvátétel, az áldozatok kárpótlása, a kölcsönök visszafizetése és a régészeti kincsek visszaszolgáltatása. Az egyik utolsó feliraton az áll: „Követeljük Németország adósságát.”

A baloldali Sziriza párt hatalomra jutása óta az új görög kormány tagjai számos alkalommal beszéltek arról, hogy Németországnak jelentős jóvátételt kellene fizetnie Görögországnak a náci megszállás okozta károkért. Dmitrisz Mardasz görög pénzügyminiszter-helyettes egy hónapja 278,7 milliárd eurós jóvátételi igényről beszélt. Berlin ezt ostobaságnak nevezte, és közölte, hogy 1960-ban már fizetett jóvátételt Athénnak, a Németország újraegyesítésének elismeréséről szóló 1990-es megállapodás pedig minden ezzel kapcsolatos kérdést lezárt jogilag.