A görög kormány azonnal folytatná a tárgyalásokat

-

A görög kormány azonnal folytatni akarja a tárgyalásokat a nemzetközi hitelezőkkel, hogy megegyezésre jussanak és „a felszínen tudják tartani” Görögországot – mondta vasárnap Gabriel Szakellaridisz görög kormányszóvivő.


„Az újrakezdődő egyeztetéseknek nagyon hamar, akár 48 órán belül le kellene zárulniuk” – mondta Szakellaridisz az egyik görög televíziónak, miután az urnazárást követően közzétett napközbeni telefonos felmérések szerint a görög választók valószínűleg elutasították a nemzetközi hitelmegállapodást a népszavazáson.


A görög miniszterelnök, Alekszisz Ciprasz korábban arról beszélt, ha a nemek nyernek, erősebb tárgyalási pozícióba kerülnek a görögök. Ezzel szemben a német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier azt mondta, még nehezebb lesz Görögországnak és nemzetközi hitelezőinek kompromisszumos megállapodásra jutniuk. Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker pénteken azt mondta, ha a nemek győznek, drámaian meggyengül Görögország helyzete.


Merkel hétfőn a francia elnökkel tárgyal

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök hétfő este Párizsban találkozik, hogy megvitassák a vasárnapi görög népszavazás következményeit – jelentették be vasárnap Párizsban és Berlinben.