A Google van a legfurcsább videós rejtély mögött

Fotó: The Picture Desk / Gianni Dagli Orti / The Picture Desk / Gianni Dagli Orti

-

Nem jönnek el az ufók, nem kódolták YouTube videóba Krisztus második eljövetelének dátumát, csak a Google tesztelgeti az algoritmusait


Véget ért a Webdriver Torso-ügy, természetesen a Google van mögötte. Egészen ügyes internetes rejtély bukkant fel február közepén. Egy ismeretlen felhasználó 77 ezer, színes téglalapokat tartalmazó videót töltött fel a YouTube-ra. Lehetett volna furcsa művészeti projekt, kódolt üzenet az ufóktól, vagy legalább gerillamarketing-kampány. A Verge nyomozása viszont gyorsan kiderítette, hogy egy videokódolással foglalkozó cég tesztjei a klipek. Az Engadget kütyüblog pedig addig túrt kódok után, amíg össze nem tudta kötni a felasználónevet néhány Zürichből dolgozó Google mérnökkel. A cég közleményben reagált és teljesen lerombolta a rejtélyt: beismerték, hogy a YouTube konvertálórendszerét tesztelik a Webdriver Torso felhasználóval.Ismerős valahonnan a történet?

Ez azért lehet, mert hasonlóan indul William Gibson 2003-ban kiadott Pattern Recognition (magyarul valamiért Trendvadász lett) című regénye. Kreatív csodalények és mechanikus számítógépgyűjtők kis csoportja keresi azt az embert, aki rejtélyes klipmontázsokat rak ki az internetre. A sztori ott tér el, hogy a Gibson regényben a nyomozás kalandokkal jár. Tucatnyi kiguglizható, technológiai rekvizítummal és újorosz oligarchával lehet összefutni a szövegben,  mielőtt a csavaros megoldáshoz jutnánk. Ehhez képest a valóság sokkal szürkébb, a Google van minden mögött.