A Google- vagy Facebook-adóról is lehet véleményt mondani

-

Elkészült az internetről szóló konzultációs kérdéssor-javaslat. Deutsch Tamás, a konzultáció vezetője azt ígérte: amire a legtöbben szavaznak, azt végre fogják hajtani. Akár Googl- vagy Facebook-adó is lehet.


Összeállt az internetről szóló nemzeti konzultáció kérdéssor-javaslata, amelyből a hónap végére készül kormány-előterjesztés – jelentette be sajtótájékoztatón Deutsch Tamás, az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció vezetője.

Arra várnak választ, hogy csökkenjenek-e az internet-előfizetési díjak adóterhei, a szociálisan rászorulók számára legyen-e elérhető egy kedvezményes árú alapcsomag, és ha igen, bővítsék-e az azt igénybe vevők digitális kompetenciáját.

Van arra vonatkozó kérdés is, hogy legyen-e minden településen ingyenes wifi-pont, tanítsák-e a mainál mélyebben a digitális ismereteket, hozzák-e korábbra az informatikaoktatás kezdetét, illetve bővítsék-e az óraszámot. De arról is kikérik az emberek véleményét, hogy milyen módon támogatnák a hazai szélessávú hálózat kiépítésének felgyorsítását. A konzultáció egyik kérdése arra irányul, támogatják-e, hogy a fejlesztés során előnyt élvezzenek a hazai kis- és közepes kábel- és internetszolgáltatók, de található a listán a gyermekeket az interneten keresztül érő káros hatások kivédésére, a felelős internethasználat terjesztésére, a világhálón keresztül elkövetett zaklatások és személyiségijog-sértések visszaszorítására, az e-kereskedelem biztonságosabbá tételére vonatkozó kérdés is.

A kérdéssor-javaslat egyik pontjában a hazai startup cégek támogatásának szükségességéről nyilváníthatnak majd véleményt az emberek, míg egy másikban arról, hogy az eddigieknél határozottabban támogassák-e a hazai kis- és középvállalkozások informatikai fejlesztéseit és internetes megjelenését. Van olyan válaszlehetőség, amely arra vonatkozik, hogy kötelezze-e el magát az állam a nyílt forráskódú szoftverek felhasználása mellett, de elmondhatják véleményüket arról is, hogy mit tegyen az állam az ingyenes tartalommegosztás területén, valamint melyek a legsürgetőbb teendők az e-közigazgatás lehetőségeinek javítása, bővítése terén.

Emellett a konzultáción arra is feleletet várnak, hogy – szemben a mai helyzettel – egyes nagy forgalmat generáló cégek is hozzájáruljanak-e az internet használatához nélkülözhetetlen infrastruktúra fejlesztéséhez és fenntartásához, illetve a minőségi tartalmak és szolgáltatások fejlesztéséhez.