A Google új neve Alphabet, de a keresőt nem nevezik át

Fotó: Flickr CC-BY / Eva Van Ostade

-

Az amerikai keresőóriás - ami a keresőóriás mivolta mellett ezer mindennel foglalkozik - átalakul. Még egy régi-új vezérigazgató is került. A szerkezeti átalakítás több, kisebb cégre tördeli szét az eddig hatalmas vállalatot.


Mától Sundar Pichai a Google vezérigazgatója, aki korábban a cég androidos fejlesztéseiért (előtte a Chrome böngészőért, a Drive-ért, appos fejlesztésekért) felelős vezetője volt. A régi vezérigazgatók és a cég alapítói a frissen megalakult Alphabet nevű céget vezetik, amely a Google nevű cég tulajdonosa.


A szerkezet olyan, mint a hagyma - vagy a Shrek rajongók számára, mint az ogre - réteges. Az Alphabetnek azonban nem csak a Google a projektje, az ábécé több betűjére van már ötletük. Van befektetési szárnya (C mint Capital és V mint Ventures), örökéletes szárnya (C mint Calico), külön projekt lett az internetszolgáltatással foglalkozó Fiber, és külön kezelik az X-labor sci-fibe illő ötleteit. Betű pedig még van bőven.


A Google részvények a jövőben Alphabet részvényekké fognak változni. A hírnek egyelőre örül a tőzsde, a bejelentés utáni órákban emelkedni kezdett a Google részvények értéke.

Az alapítók pedig azt ígérik, hogy a jövőben még ambiciózusabb dolgokat fognak csinálni, most, hogy a keresőt, levelezőt, hirdetéseket, mobil operációs rendszert és YouTube-ot tartalmazó vállalat jó kezekbe került.