A Google nem segít a magyar kormánynak

-

Világszerte nő a kormányzati érdeklődés az állampolgárok internetes tevékenysége iránt, legalábbis a Google-hoz érkező adatkérések száma folyamatosan emelkedik - írta a Népszava szombaton a cég friss átláthatósági jelentése alapján.


Az első fél évben 48 941 megkeresést kapott a Google kormányzati szervektől, ezek 83 345 felhasználói profilt érintettek, míg tavaly ugyanebben az időszakban 44 ezer megkeresés érkezett. A kérések 65 százalékát teljesítették, mintegy 54 ezer felhasználói oldalról adtak ki adatokat. Erre csak akkor van lehetőség, ha az adatigénylő szervek valamilyen jogi felhatalmazással (bírósági végzés, kutatási parancs) rendelkeznek.

A legaktívabb az Egyesült Államok kormánya volt mintegy 17 ezer megkereséssel. Németországból 7781, Franciaországból 5661 adatkérés érkezett, ezek többségét teljesítették.

A magyar hatóságok 81 kérelmet nyújtottak be a Google-nek - az egy évvel korábbi 166 után -, amely ezek közül egyet sem teljesített. A Népszava megjegyzi, hogy a jelentés Magyarországra vonatkozó táblázata szerint a cég eddig még egyszer sem adott ki információt a magyar hatóságoknak.