A Google kiszáll a telefongyártásból

Fotó: Europress/AFP/Nelson Almeida / Europress/AFP/Nelson Almeida

A keresőóriás eladja a Motorolát. A vevő a Lenovo, az ár közel 3 milliárd dollár. Két éve a Google 12 milliárdot fizetett érte.


A megállapodást csütörtökön jelentik be hivatalosan Pekingben. Lenovo az üzlettel körülbelül kétezer termékhez jut hozzá , de a Google a Motorola mobilos szabadalmainak nagy részét megtartja. A Google-nél marad a nagy érdeklődést kiváltó Project Ara nevű összelegózható okostelefon is.

A Google nem olyan régen, két éve vette meg a Motorolától a telefonokat gyártó részleget, 12,4 milliárdot fizetett. Az üzlet nem bizonyult jónak: a Motorola Mobility azóta körülbelül 2 milliárdos veszteséget termelt, sok dolgozót elbocsátottak.


Mozgolódik a Lenovo

Ez az üzlet már a második mamutüzlete a kínai cégnek az amerikai piacon. Múlt héten 2,3 milliárdért vette meg az IBM szerverüzletének egy részét. Velük korábban is üzleteltek: 2005-ben az asztali gépek ágát vették meg. A Lenovo tavaly a világ legnagyobb PC-gyártója volt a legyártott gépek száma alapján, de azóta egyre kevesebben keresnek PC-ket és a laptopokat.


Nincs több Nexus

A Motorola Mobility eladása előtt jelentette be a cég, hogy a Nexus-telefonok gyártásával is felhagy 2015-től. Ezeket a készülékeket a Google egy-egy hardvergyártó partnerrel közösen készítette, az Android módosítások nélküli, "gyári" változatát futtatták, és jellemzően olcsóbbak voltak a csúcstelefonoknál. A Nexus mobilok és tabletek rendszerint jó vételnek számítottak, viszont ritkán lehetett velük találkozni a szolgáltatók kínálatában. A szoftverfejlesztőknek szánt referenciakészülékek helyett a jövőben a cég az okosmobilok Google Play kiadását ajánlja a vásárlóknak. Ezek létező mobilok olyan verziói, amelyek az Android módosítások nélküli verzióját futtatják, és hamarabb kapják meg a frissítéseket, mint a gyártó által módosított rendszerrel szerelt készülékek. A Google Play kiadás azoknak lehet jó, akik a Samsung vagy a HTC saját, funkciókkal telezsúfolt felülete helyett az egyszerűbb külsőt szereti. Jelenleg a HTC One, a Motorola Moto G és a Samsung Galaxy S4 telefonokból létezik Google Play kiadás. A képen csak az ront, hogy a cég internetes telefonboltja Magyarországról nem érhető el.