A Google feltalálta az ebolaálló táblagépet

Fotó: AFP / ZOOM DOSSO

-


A világ legócskább számítógépes vicce az, amikor a számítógépes vírust és az embereket kínzó kórokat húzzák össze egy poénba. Már a kilencvenes években sem volt mulatságos, hogy valaki elkapta volna a számítógépétől az influenzát, vagy épp fordítva.

A Google humanitárius szervezetének mégis meg kellett oldania egy olyan problémát, amely kicsit emlékeztet az ósdi viccre. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) egyik doktora mesélte el a Wired magazinnak, hogy Kelet-Afrikában a következő lépésekben zajlott az betegek adatainak rögzítése:
  • a biológiai védőruhát viselő orvosok papírra írták fel a betegek adatait,
  • az adatokat bekiabálták a karantén biztonságos oldalán dolgozó kollégáiknak,
  • a papírt megsemmisítették.


A papírok megvannak, jöhet a kiabálás


A szürreális lépésekre azért volt szüksége, mert minden más módszer továbbterjeszthette a kórt. A számítástechnikai eszközök pedig nem élték túl a fertőtlenítéshez szükséges kötelező tízperces klórfürdőt.


A fertőzött zónában csak teljes „űrhajósruhában” dolgozhatnak, akkor is, ha közben 35 fok van


A terepen dolgozó orvos egy logisztikus kollégájához, Ivan Gaytonhoz fordult megoldásért. Gayton pedig, aki egyszer 2010-ben már talált együttműködő partnert a Google-nél, hogy készítsenek egy térképet, amelyen a haiti kolerajárvány követhető, a keresőóriás humanitárius szárnyához fordult. A megoldás egy speciális, polikarbonátborítású táblagép lett.


A fertőzött zónából semmit sem szabad kihozni


A rendszer két részből áll. A biztonságos zónában működik egy akkukról is üzemelő szerver. A karanténba pedig a kemény polikarbonátba ágyazott, drót nélküli kapcsolattal felszerelt táblagépet viszik be az orvosok. A nap végén a táblagépet be lehet áztatni a fertőtlenítő folyadékba, a borítást nem károsítja a maró anyag.

A fejlesztés nem csak az orvosok munkáját tette könnyebbé. A karanténban olyan adatokhoz is hozzáférnek a betegről, amelyet korábban nem tudtak magukkal vinni. Ezzel a gyógyítás is hatékonyabbá válik.