A Gój Motorosokat is meghallgatta a főváros a kerékpározás ügyében

-

Szeneczey Balázs kerékpáros fejlesztésekért felelős főpolgármester-helyettes a napokban tárgyalt a Gój Motorosokkal a fővárosi kerékpározást felülvizsgáló kérdésekkel kapcsolatban – találta meg az Index a motorosok erre vonatkozó Facebook-posztját. Nincs kizárva, hogy ők is bekerülnek a fővárosi munkacsoportba a Magyar Kerékpárosklub mellé.


„Bő félóra alatt szinte mindenben hasonló álláspontra jutottunk” – olvasható a Gój Motorosok bejegyzésében. Eszerint a tárgyalás olyan jól sikerült, hogy Tarlós István, miután tájékozódott róla, meghívta a Gój motorosokat is abba a munkacsoportba, amiben a Kerékpárosklub már biztosan részt vesz.


Ezt azonban később az Indexnek a főpolgármester és Szeneczey Balázs is cáfolták. Tarlós kiemelte, hogy a kerékpáros munkacsoport még nincs teljesen összeállítva, és abba a kerékpárosokon kívül még nem hívott meg mást. A főpolgármester-helyettes viszont megerősítette, hogy a Gój motorosok valóban voltak egyeztetni, elmondták a javaslataikat is, és amiben egyetértenek velük, az bekerülhet majd a fővárosi javaslatba is. Hozzátette: Tarlós István nem hívta meg a Gój motorosokat a munkacsoportba, ugyanis még zajlik a konzultáció, melyik társadalmi szervezetek legyenek meghívva. Szeneczey szerint megvan az elméleti lehetősége azonban annak is, hogy mások mellett a Gój motorosokat is meghívják az ominózus munkacsoportba.

A Gój motorosok és partnerklubjuk, a Blue Knights LE MC Hungary azért lobbiznak majd a kerékpározást felülvizsgáló munkacsoportban, hogy:
  • sorszámozott láthatósági mellénnyel kötelezővé kelljen tenni a kerékpárosok beazonosítását,
  • legyen egyhetes alapfokú képzés hatéves kortól mindazoknak, akik igénylik, elvégzése után pedig kerékpárvezetői engedélyt kapjanak,
  • nem javasolják ugyanakkor a kerékpárosok buszsávban haladását,
  • ahogyan az egyirányú utcába való behajtást sem kerékpárral, mert igen balesetveszélyesnek tartják.