A GMO-mentes élelmiszereket könnyebb lesz megtalálni

-

Magyar kutatók kifejlesztették a génmódosított szóját kiváltó takarmányt.


A jövő héten keddtől használható a GMO-mentes jelölés a hazai élelmiszereken, így hamarosan a vásárlók számára is egyértelművé válhat, hogy az áru tartalmaz-e génmódosított összetevőt – írja a Magyar Idők. A hazai szabályozásnak köszönhetően lehetővé válik, hogy a GMO-mentes élelmiszer, takarmány, valamint a „mentes” táppal etetett állatoktól származó hús, hal, tojás, tej, illetve méz külön jelölést kapjon. Ennek használata önkéntes lesz, tehát alapvetően lehetőséget, és nem kötelezettséget jelent majd az élelmiszer-előállítóknak.

A jelölés megszerzéséhez a termék előállítójának biztosítania és igazolnia kell, hogy az összetevők nem tartalmaznak génmódosított összetevőt, állati eredetű termékeknél azt is, hogy az állatokat az élelmiszerláncban visszakövethető takarmánnyal etették. A jelölés új piaci lehetőséget nyit meg a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar előtt, hiszen új választási lehetőséget jelent a fogyasztóknak. A cél, hogy minél nagyobb piaci részesedést érjenek el a GMO-mentes termékek, hiszen a jelölés használatával a nyomon követhetőség és a minőség is biztosított – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

A takarmányok többségénél ma a szója a fő fehérjeforrás, a szükségletet pedig főként importból származó GM-szója elégíti ki. Annak érdekében, hogy az állattartás importfüggő­sége csökkenjen, a kormány fehérje­programot indított, amelynek keretében részben a magyarországi szójatermesztést, részben pedig a szója kiváltására alkalmas fehérjeforrásokra vonatkozó kutatást ösztönzik. Tavaly óta a fehérjenövényt termesztő gazdálkodók többlettámogatásban részesülnek. A 2012–2014 között csupán 40-42 ezer hektáros vetésterület 2015-ben 77 ezer hektárra emelkedett, a szója­termesztők száma pedig egy év alatt 2000-ről 5000 fölé nőtt. Optimális esetben 2020-ra az állatállományunk szójaigényének felét hazai forrásból tudjuk biztosítani – mondta Nagy.

Magyar kutatók kifejlesztették azt a takarmányt, amely alternatív fehérjeforrással képes lesz teljesen kiváltani a szóját. A Széchenyi István Egyetem által elvégzett vizsgálatok eredményei igazolták, hogy a kérődzők takarmányozásában a termelés csökkenése és a takarmányozási költségek növekedése nélkül helyettesíthető a szója. Az új takarmányfajta olyan melléktermékekből állítható elő, amelyek korlátlanul rendelkezésünkre állnak – repce- és napraforgódara, szárított gabonatörköly és kukorica­glutén –, és nem növelik a gazdálkodók költségeit.