A gluténmentes élelmiszerek nem egészségesebbek, mondja egy új kutatás

Forrás: Thinkstockphotos

-

A gluténmentes élelmiszereknek nem egészségesebbek, vagyis feltehetően nincs plusz pozitív hatásuk azoknak az egészségére, akik egyébként nem cöliákiásak, vagyis kimutathatóan felszívódási zavarban szenvedő betegek, állapította meg egy új, átfogó vizsgálat. Viszont a gluténmentesség óriási üzlet, mert az emberek azt gondolják, egészségesebben táplálkoznak.


Jason Wu, az ausztrál sidney-i egyetem George Institute for Global Health kutatója és munkatársai átfogó vizsgálatot végeztek, és azt állapították meg, amit egészségügyi szakemberek régóta mondanak, de sok ember nem akarja elhinni: az emberek többsége számára a gluténmentes étrend semmilyen pluszt nem jelent a gluténtartalmúhoz képest.

Az ausztrál áruházak 3,200 árucikkét elemezték, hogy megállapítsák a különbséget a gluténmentes és a glutént tartalmazó élelmiszerek tápértéke között. Kevesebb fehérjét, de körülbelül ugyanannyi szénhidrátot és egyéb tápanyagot találtak a gluténmentes élelmiszerekben, amelyek egyébként jóval drágábbak voltak.

Az igazi problémát Wu szerint az jelenti, hogy az emberek egészségesebbnek gondolják a gluténmentes ételeket, akkor is, ha egyébként egészségtelenek, mint például a gluténmentes kekszek vagy chipsek egy része.

A vizsgálatban csak a tápanyag-összetevőket nézték, és nem vizsgálták azt az egyébként egyre vitatottabb kérdést, hogy létezik-e egyáltalán a nem cöliákiás gluténérzékenység, azaz valóban ez az anyag felel-e sok millió ember emésztőszervi panaszaiért, mint például a hasfájás vagy a puffadás.

A valódi cöliákia, vagyis gluténintolerancia 1500-ból 1 embert érint, bár újabb tanulmányok szerint körülbelül a lakosság 1 százaléka szenved ebben a genetikai alapon kialakuló autoimmun betegségben. A "nem cöliákiás gluténérzékenység" más, valójában a puffadástól a legkülönbözőbb gyomorproblémákig számos tünetet írnak ennek számlájára, és állítólag a cöliákiásokhoz képest hatszor annyian vannak azok, akiknek emiatt gluténmentes étrend ajánlott.


Nem is gluténérzékenyek a gluténérzékenyek?

Szigorú értelemben vett tudományos bizonyíték kevés van, ráadásul ugyanaz a kutató, aki többé-kevésbé bebizonyította a nem cöliákiás gluténérzékenység létét, nem sokkal később újabb vizsgálatokkal meg is cáfolta önmagát.

Peter Gibson gasztroenterológus és munkatársai 2011-ben az ausztrál Monash Egyetemen egy nem túl sok résztvevővel végzett klinikai vizsgálatban azt mutatták ki, hogy a gluténtartalmú étrend emésztőszervi problémákat okozhat azoknál az embereknél is, akik egyébként nem lisztérzékenyek, vagyis létezik a „nem cöliákiás glutén érzékenység”-nek elkeresztelt emésztőszervi zavar.

Ez volt a legmeggyőzőbb bizonyíték az egyébként nem kimutatható gluténérzékenység megalapozottságára.

Csakhogy később Gibson több követéses vizsgálatot végzett, (az utolsót tavaly), amelyek eredménye szerint a gluténnak semmi köze nem volt a kísérletben részt vett, és egyébként magukat gluténérzékenynek tartott betegek állapotához. Bármilyen étrendet követtek, a betegek körülbelül ugyanolyan arányban panaszkodtak fájdalmakra, puffadásra és émelygésre.


Sokmilliárd dolláros üzlet

Mivel glutént a búza, a zab, a rozs és az árpa - tehát valamennyi kenyérgabona - tartalmaz, ezért egyre többféle gluténmentes kenyér, tészta és sütemény,, valamint liszt és lisztkeverék kapható. A lisztek kilója a magyar boltokban 400-1300 forintba kerül (a „normál” liszt 100-150-be)

2010. után a gluténmentes élelmiszerek forgalma látványosan megugrott, elsősorban Amerikában. 2013-ra elérte a 10.5 milliárd dollárt, és becslések szerint 2016-ra meghaladja majd a 15 milliárdot.