A Germanwings másodpilótája azt akarta, hogy mindenki emlékezzen rá

Fotó: MTI/MTVA / GUILLAUME HORCAJUELO

-

A férfi volt barátnője azt mondta, egyszer beszélt neki arról, hogy olyat tesz majd, ami megváltoztatja az egész rendszert, és mindenki megismeri a nevét.


Az exbarátnő, egy 26 éves légiutas-kísérő a Bild című lapnak nyilatkozva „gyötrődőnek” és „titkolózónak” nevezte Andreas Lubitzot, aki a hatóságok szerint valószínűleg szándékosan vezette hegyoldalnak a vele együtt 150 embert szállító repülőgépet kedden a francia Alpokban.

A Mariaként bemutatott fiatal nő elmondta, hogy amikor meghallotta a légi katasztrófáról szóló híreket, rögtön eszébe jutottak a férfi szavai, amelyek szerint


egy napon olyat fog tenni, ami megváltoztatja az egész rendszert, és mindenki megismeri a nevét.

A légiutas-kísérő hozzátette: akkor nem volt értelme annak, amit mondott, de most már van.

A Bild szerint Maria öt hónapon keresztül együtt dolgozott a másodpilótával, és a kapcsolatuk is csak ezen időszak alatt tartott. A nő azt mondta, ha Andreas Lubitz valóban szándékosan vezette hegynek a gépet, azt csak azért tehette, „mert megértette, hogy egészségügyi problémái miatt gyakorlatilag szertefoszlott a nagy álma, hogy egy hosszújáratú repülőgép kapitányaként dolgozhasson a Lufthansánál”.

Maria arról számolt be, hogy azért lett vége a kapcsolatuknak, mert egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a férfi komoly problémákkal küzd. Lubitz állítólag többször is kiabálva riadt fel egy-egy rémálomból, volt olyan, hogy azt ordította: „zuhanunk”.


Az Andreas Lubitz düsseldorfi lakásában lefoglalt iratokból kiderült, hogy a másodpilóta régóta több orvos kezelése alatt állt. A házkutatás során lefoglalt iratok között betegállományba helyezésről szóló aktuális, a keddi napra is vonatkozó, összetépett dokumentumok is voltak, ami az előzetes értékelés szerint alátámasztja azt a feltételezést, hogy a férfi titkolta betegségét. A Bild információi szerint Lubitz „súlyos depresszióban” szenvedett 2009-ben, és pszichiátriai kezelésben részesült.

A Germanwings Barcelona–Düsseldorf útvonalon közlekedő A320-as gépének fedélzetén 150 ember tartózkodott, amikor a repülő kedd délelőtt hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén, az Alpokban. A katasztrófa körülményeinek vizsgálatát vezető marseille-i ügyészség szerint a másodpilóta bezárkózott a pilótakabinba, és valószínűleg szándékosan vezette a gépet a hegyoldalnak.