A Germanwings maga sem tudja, mit gondoljon a katasztrófáról

Fotó: AFP / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

-

A hivatalos sajtótájékoztatón inkább kérdések vetődtek fel, mint válaszok. Az áldozatok legtöbbje német és spanyol, a teljes listát még nem tették közzé.


A német társaság szóvivője szerint a gép 6000 láb (1800 méter) magasan vesztette el a kapcsolatot a francia légi irányítással – ekkor a repülő meredek zuhanásba kezdett, amely mintegy 8 percig tartott. Hogy a vészjelzés a gép személyzetétől érkezett-e, arról a társaság is egymással ellentmondó jelentéseket kapott.


Ellentmondásos információink vannak ebben a kérdésben, abban sem vagyunk biztosak, hogy volt egyáltalán vészjelzés

– mondta a szóvivő. A Reutersnek a francia légi irányítás azt mondta, hogy a vészjelzést nem a bajba került gépről adták le, hanem a rádiókapcsolat elvesztése és a hirtelen magasságvesztés automatikusan váltotta ki a legmagasabb készültségi fokozatot a mentőegységeknél.


A Le Dauphine Libere című helyi lap fotózta le először a baleset helyszínét


Hogy a pilóták miért kezdték a hirtelen süllyedést, ezidáig nem derült ki – eddig úgy tudni, a gépnek nem volt semmilyen rendellenessége. „Nagyon fontos, hogy ne bocsátkozzunk találgatásokba, minél előbb a végére kell járnunk, hogy mi történt valójában.” Az Airbus, a Lufthansa és a Germanwings szakemberei már úton vannak a katasztrófa helyszínére, hogy kideríthessék a baleset okát.

A szóvivő szerint a balesetet szenvedett repülő hétfőn esett át a kötelező műszaki ellenőrzéseken, amelyet a Lufthansa technikusai végeztek el. Bár a lezuhant repülő 24 éves volt, szerintük a gép kora nem jelenthetett problémát. A kapitány 10 éve repült, összesen már több mint 6000 órát.A Germanwings szerint az utasok közül 67-en voltak német állampolgárok. Az áldozatok között 16 iskolás korú fiatal is volt, akik 2 tanár kíséretében egy cserediákprogramról jöttek vissza Barcelonából. A repülőn két csecsemő is tartózkodott. Az összes utas nemzetiségét csak akkor fogják nyilvánosságra hozni, mikor fikarcnyi kétség sem marad. Az áldozatokról csak akkor tesznek közzé további információkat, mikor már az összes hozzátartozót értesítették. Eddig nem tudni magyar áldozatokról, az El Pais szerint 45 spanyol állampolgár utazott a gépen. A Hurryet Daily News, török hírportál szerint 39 török állampolgár van az áldozatok között.A szóvivő szerint ugyan fekete nap a mai a légitársáság történetében, büszkék lehetnek a szolgáltatásuk színvonalára – korai lenne felfüggeszteni a flotta működését. A Germanwingsnek korábban nem volt balesete.A katasztrófát követően Angela Merkel, német kancellár is együttérzését fejezte ki, és megígérte, szerdán személyesen is a baleset helyszínére látogat. Joachim Gauck, német elnök pedig megszakítja dél-amerikai útját. A Germanwings anyavállalata, a Lufthansa, a társaság fekete napjának nevezte a mait, és attól tart, és reméli, találnak majd túlélőket. Francois Hollande, francia elnök tájékoztatása szerint a gép összes utasa életét vesztette.


A francia belügyminiszter megérkezik a baleset környékére


A repülőgépen a Germanwings bejelentése szerint 144 utas és 6 főnyi személyzet tartózkodott (A korábbi hírek 142+6 illetve 142+8 főről is szóltak.) A felszállás után 52 perccel, 10.47-kor segélykérést küldtek, a gép gyorsan veszített a magasságából, aztán a Le Figaro szerint 11 óra 20 perckor tűnt el a radarképernyőkről. A gép 38 ezer lábról 6800-ra süllyedt, ekkor vesztették el vele a kapcsolatot. A roncsokat megtalálták. A katasztrófa helyszíne nehezen megközelíthető, havas hegyvidék.