A Germanwings-áldozatok maradványai még mindig nem térhetnek haza

Fotó: AFP / Francis Pellier

-

A halotti dokumentumok kiállításánál merült fel hiba, ezért még később kaphatják meg a hozzátartozók a maradványokat.


A március 24-én történt repülőgép-szerencsétlenség áldozatait már május végén azonosították, egyelőre azonban tovább késik a maradványaik visszaadása a családjaiknak – írta a német Bild.


Vasárnap még úgy volt, hogy a francia hatóságok június 9-én és 10-én átadják őket, így több család meg is kezdte a temetések előkészítését.

Szerdán a családokat e-mailben értesítette a Germanwings anyacége, a Lufthansa, hogy formai hibák miatt az átadásra mégse kerül sor.


Új szabályozási feltételek miatt a maradványok hazaszállítását fel kellett függesztenünk.

A német lapnak a Germanwings szóvivője, Heinz-Jochaim Schöttes azt mondta: „A hivatalos dokumentumok kiállításánál hibák történtek. Ezért elvesztették érvényességüket, és újra létre kell hozni őket. A lehető leggyorsabb megoldáson dolgozunk. Tájékoztatni fogjuk a hozzátartozókat az időpontról, ha az már a rendelkezésünkre fog állni.”


Így késik annak a 16 diáknak is a temetése, akik egy Haltern am See-i gimnáziumnak a tanulói voltak. A gyászjelentéseket a postáról vitték vissza, a rokonok által már lefoglalt repülőjegyeket, hotelszobákat pedig megpróbálják sztornózni.

Az áldozatok hozzátartozóinak képviselője, Elmar Giemulla nyílt levelében azt írta:


Egyre csak nő a dühünk, és az elkeseredésünk, és nemcsak azért mert a Lufthansa egy depressziós pilótát engedett repülni. A hozzátartozók érzelmi katasztrófaként élik meg a huzavonát, mert ők ezekre a dátumokra összpontosítottak. Lelkileg ezzel a temetéssel zárták volna le a tragédia első fejezetét.