A Gazprom szerint nem élnek vissza erőfölényükkel

Fotó: AFP / ALEXEY DRUZHININ

-

Az Európai Bizottság által az orosz cég ellen indított trösztellenes eljárásra reagálva közölte, szerintük nem megalapozottak a kifogások. Az orosz külügyminiszter szerint az EU visszamenőlegesen alkalmazza a 2009-es energiacsomag elveit.


Az Európai Bizottság (EB) úgy ítéli meg, hogy a Gazprom orosz földgázipari állami óriásvállalat visszaél piaci erőfölényével, nyolc tagállamban felosztotta a piacot, és tisztességtelen árakat határozott meg – jelentette be a döntést Margrethe Vestager, a brüsszeli testület versenyjogi biztosa.


Szergej Kuprijanov, az orosz állami energetikai óriáscég szóvivője közölte, hogy fellebbeznek a bizottság döntése ellen. "A törvényes keretek között fogunk lépni".

Az orosz óriáscég sajtóközleménye azt is hangsúlyozza, hogy a Gazprom szigorúan betart minden nemzetközi jogi szabályozást és azon országok törvényeit is, ahol a vállalatcsoport tevékenykedik. Az EU piacán érvényesített gázárképzési elvei pedig megfelel a piac többi szereplője, a termelők és exportőrök által alkalmazottnak.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint ugyanakkor az orosz vállalat területi korlátozások révén felosztotta a piacot, öt tagállamban tisztességtelen, indokolatlanul magas árakat szabott, valamint a Gazprom piaci erejével visszaélve, a gázszállítási szerződéstől független előnyöket, kötelezettségvállalásokat kért egyes tagállamoktól.

Magyarország, Csehország és Szlovákia esetében a bizottság megalapozottnak látja a gyanút, hogy a Gazprom a piac felosztásával, a földgáz továbbadásának tilalmával, határokon átnyúló áramlásának megakadályozásával gátolja a piaci versenyt, így szembemegy az uniós jogszabályoknak. A bizottság közölte, a földgáz árának a kőolaj árához való rögzítése önmagában nem jogellenes, de ahogyan a gázszállítási szerződésekben alkalmazott olajár-indexálást ezeknek az országoknak az esetében alkalmazzák, tisztességtelen árazáshoz vezetett.


Az orosz külügy is reagált

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy szerdai rádióműsorban „teljességgel elfogadhatatlannak” nevezte azt, hogy a 2009-ben Brüsszelben elfogadott uniós harmadik energiacsomag követelményeit az Európai Unió szerinte „visszamenőlegesen érvényesíteni próbálta a korábbi projektekre, és ezek a kísérletek (most) folytatódnak” az EU részéről. Ennek tudta be a mostani Gazprom elleni uniós trösztellenes eljárást is.


Lavrov azzal érvelt, hogy a Gazprom a hatályos szerződéseit az akkori uniós szabályozásnak megfelelve kötötte meg a partnereivel. Nem részletezte, milyen szerződésekre gondolt.

Az orosz külügyminiszter ugyanakkor közölte, hogy meggyőződése szerint „lesz megállapodás” az EU és Oroszország között, és a tervben lévő „új beruházások megegyeznek Európa érdekeivel”. Közöttük elsősorban is a Török Áramlatot említette.