A gazdasági kabinet is összeül

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Közel ötven napirendi pontról tárgyal mai első ülésén a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által vezetett gazdasági kabinet.


A Lázár János kancelláriaminiszter vezetésével működő stratégiai kabinet már korábban munkához látott – emlékeztet a Népszava. Mindkét testületet arra hivatkozva hozták létre, hogy Orbán Viktor kormányfőt mentesítsék a napi feladatoktól. Valójában az új feladatmegosztás Lázár János pozíciójának némi megerősítését sejteti, de Varga Mihály is kiemelkedett minisztertársai közül.

Közel ötven témát vett napirendjére mai első ülésén a gazdasági kabinet. Tárgyalnak a múlt héten közölt friss GDP-adatról, amely szerint az első félévben 1,7 százalékos volt a gazdasági bővülés. Megvitatják, hogy a Brexit kapcsán milyen esélyei vannak Magyarországnak arra, hogy a szigetországot elhagyó vállalkozások hazánkat válasszák. (A szakemberek erre semmilyen esélyt nem látnak.) Ezúttal is foglalkoznak a Modern városok program állásával, mivel szinte semmi sem valósult meg belőle az Orbán Viktor országjáró körútján korábban beígértekhez képest, sőt még a legfontosabb autópályák és az autóutak bővítésének előkészületeit is felfüggesztették.

A rendkívül vegyes „étlapból” nehéz arra következtetni, hogy miért is hozták létre ezt a gazdasági kabinetet a stratégiai kabinettel egy időben, de a lapunk által megkérdezett Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője szerint egyértelműen Orbán Viktor tehermentesítéséről van szó. A kormányfő már régen tervezte azt, hogy a napi munkától kissé hátrébb húzódik, és tevékenységét elsősorban a stratégiai döntések hozatalára összpontosítja. Arról is gyakran beszélt a miniszterelnök, hogy a kormányzati munka, valamint az ehhez kapcsolódó döntéshozatal felgyorsításra szorul. Az elemző szerint már ma is tisztán látható, hogy Orbán Viktor a leggyakrabban nemzetközi kérdésekben szólal meg. Főként a menekültekkel kapcsolatban fejti ki álláspontját azzal a világos céllal, hogy ezáltal minél több hívet szerezzen a saját nézeteinek az Európai Unió többi kormányánál.