A gazdaság szereplői nagyon bizakodók

Fotó: Getty Images / Kevork Djansezian

-

Szeptemberben tovább emelkedett a GKI gazdaságkutató konjunktúraindexe és ezen belül az üzleti bizalmi index; a fogyasztói várakozások kissé romlottak, de így is erős optimizmust sugároznak - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel.


Az Európai Unió támogatásával készült felmérés szerint a konjunktúraindex az augusztusi 4,0 pontról 5,4 pontra, az üzleti bizalmi index 10,2 pontról 12,3 pontra emelkedett, a fogyasztói bizalmi index viszont mínusz 13,6 pontról mínusz 14,3 pontra csökkent egy hónap alatt.

Szeptemberben az üzleti szférán belül jelentősen javultak, történelmi csúcsra kerültek az ipari várakozások, és további emelkedésével ugyancsak újabb historikus tetőpontjára jutott az építőipar bizalmi index. A szolgáltató cégek várakozása nem változott, a kereskedelmi ágazaté viszont kissé romlott.

Az ipari bizalmi index szeptemberben nemcsak korrigálta augusztusi visszaesését, de meghaladta júliusi történelmi csúcsát is. Jobb lett az elmúlt időszak termelésének és a termelési kilátásoknak, valamint a rendelésállománynak a megítélése, bár ezen belül az exportrendeléseké kissé romlott. A készletekről alkotott vélemény nem változott.

Az építőiparban a szeptember már a harmadik egymást követő hónap, amikor az ágazat bizalmi indexe újabb és újabb historikus csúcsra emelkedik. Augusztushoz képest a mélyépítő cégek várakozásai sokkal kedvezőbbé váltak, a magasépítőké viszont romlottak, a két cégcsoport bizalmi indexe csaknem kiegyenlítődött. Az előző háromhavi termelés és a rendelésállomány értékelése romlott.

A kereskedelmi bizalmi index értéke az augusztusi jelentős növekedés után szeptemberben kissé csökkent, de benne maradt az elmúlt csaknem négy évet jellemző viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció megítélése javult, a rendeléseké és készleteké viszont romlott.

A szolgáltatói bizalmi index szeptemberben nem változott az előző hónaphoz képest. Az üzletmenet és az elmúlt időszaki forgalom megítélése javult, a forgalmi várakozások estek.

A foglalkoztatási hajlandóság az iparban és az építőiparban jelentősen, a kereskedelemben és a szolgáltató cégeknél kissé erősödött, a lakosság munkanélküliségtől való félelme nem változott.

Az áremelési szándék az iparban és az építőiparban markánsabbá vált, a szolgáltatóknál és kereskedelemben - utóbbiaknál az előző havi jelentős emelkedés után - nem változott. A fogyasztók inflációs várakozása csökkent.

A magyar gazdaság kilátásairól alkotott vélemény az iparban és főleg a kereskedelemben pozitívabb, az építőiparban és a szolgáltató szférában, valamint a lakosság körében kissé negatívabb lett.

A GKI fogyasztói bizalmi index szeptemberben az augusztusi növekedést követően, annál kisebb mértékben mérséklődött. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét változatlannak, várható megtakarítási képességét kissé rosszabbnak ítélte, mint augusztusban - áll a GKI közleményében.