A gazdaság stagnál, az infláció nő Európában

Fotó: MTI / Rosta Tibor

-

Mind az Európai Unió egészében, mind az euróövezetben stagnált a bruttó hazai termék (GDP) növekedési üteme a harmadik negyedévben - mutatja az Eurostat előzetes gyors becslése.


Az unió statisztikai hivatala hétfőn közölte, hogy az Európai Unióban, szezonálisan kiigazítva, 0,4 százalékkal nőtt a GDP, míg az euróövezetben 0,3 százalék volt a növekedés üteme az előző negyedévhez viszonyítva.

A múlt év harmadik negyedével összevetve az unió egészében 1,8 százalékkal, az euróövezetben pedig 1,6 százalékkal bővült a GDP, azaz éves szinten sem változott a növekedés üteme az előző negyedévhez képest.

Az előzetes becslés 17 tagállam adatain alapul, amelyek az EU bruttó hazai termékének 91 százalékát, az euróövezet GDP-jének pedig 94 százalékát adják.

Eközben az euróövezeti infláció októberben éves szinten 0,5 százalékra emelkedett a szeptemberi 0,4 százalékról. Ez a legmagasabb érték 2014 júniusa óta. Az infláció felgyorsulásának fő oka az volt, hogy az energiaárak októberben csak 0,9 százalékkal csökkentek, míg szeptemberben még 3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbi szinttől.

Az adat egybevág az elemzői várakozásokkal.