A gazdag arabokat szívesen látja Orbán

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Budapesten ülésezik az arab bankárok közgyűlése, a résztvevőket a miniszterelnök köszöntötte. Orbán nagy tisztelettel beszélt az iszlámról és az arab üzletemberekről, akiket magyarországi befektetésekre bátorított.


Magyarország egy nyitott és barátságos ország, amelyet barátságos emberek laknak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden, az Arab Bankok Szövetségének éves, ezúttal Budapesten rendezett közgyűlésén. A kormányfő a mintegy kétszáz arab üzletember előtt hangsúlyozta: itt mindenkit tisztelettel fogadnak, az iszlám világból érkezetteket is, mivel nagyra értékelik magát az iszlámot.

„Újra kellene olvasni a Koránt. Ha a mi bankárjaink csupán egy kicsit ismerték volna a saría szabályait, nem tartanánk itt” – idézte Orbán XVI. Benedek pápát, aki a pénzügyi válság kirobbanása után beszélt arról, hogy az iszlám szent könyve külön szabályozza, mit tehetnek meg a bankárok és mit nem. A miniszterelnök szerint Magyarország a tisztelet kultúrájára épül, és elveti azt a progressziónak nevezett szemléletet, ami nem tiszteli Istent, a nemzeteket és a családokat.

„Biztosíthatom önöket arról, hogy itt Magyarországon senkit nem oktatnak ki sem demokráciából, sem emberi jogokból, mert az tiszteletlenség volna” – mondta Orbán (a múlt héten hasonlóan fogalmazott, mikor Abdel Fattah el-Szíszi egyiptomi elnököt fogadta). A kormányfő több érvvel igyekezett befektetésre bátorítani az arab üzletembereket: Magyarország makrogazdasági teljesítmény emellett arról beszélt, hogy Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa, illetve Budapesten nincsenek olyan gettók és telepek, ahová az ember nem teheti be a lábát.

A kormányfő szerint mintegy fél éve megkezdődött a magyarországi vagyon felértékelődése, ezért egyebek mellett ingatlanbefektetésre bátorította az arab üzletembereket. Emellett arról beszélt, hogy érdemes a turizmusba is invesztálni, hiszen az évi 8-10 százalékkal bővül. Európában élenjárónak nevezte a magyar egészségipart, az orvosképzést és a gyógyszergyártást. Beszédét azzal zárta, hogy a magyar kormány hosszabb távon is szeretne kapcsolatokat fenntartani az arab világgal. Bár szerinte ma még nem lehet látni, milyen következményei lesznek a jelenleg zajló globális változásoknak, az biztos, hogy a bezárkózók vesztesek lesznek, a nyitottak pedig sikeresek.