A Fülöp-szigeteken vetik be először a dengue-láz elleni védőoltást

Fotó: Ingram Publishing / Ingram Publishing

-

Elkezdődött a gyermekek tömeges beoltása a Fülöp-szigeteken hétfőn a dengue-láz elleni francia vakcinával, amely nagy hatékonysággal előzi meg a gyakran halálos kimenetelű betegséget.


A dengue-láz elleni védőoltási programban mintegy egymillió gyermek kapja meg a vakcinát. Hétfőn több száz gyermekből álló sor kígyózott egy kelet-manilai iskola előtt, hogy a kormány alkalmazásában álló egészségügyi dolgozóktól megkapják az oltást. A védőoltást a francia Sanofi gyógyszergyár fejlesztette ki húsz év munkájával és másfél milliárd euró ráfordításával.


A Fülöp-szigetek az első ország, amely a közegészségügyi rendszeren keresztül, az állami iskolák bevonásával hajtja végre a dengue-láz elleni védőoltáskampányt - hangsúlyozta Janette Garin egészségügyi miniszter.

Az ország decemberben fogadta el a vakcinát, amely az első olyan oltóanyag, amellyel kilenc és 45 év között tömegesen be lehet oltani a lakosságot, hogy megelőzzék a moszkitók okozta fertőzést.

A fertőzést szúnyogok terjesztette vírus okozza: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint évente több mint 120 országban 390 millió ember fertőződik meg, közülük több mint 25 ezren halnak meg betegségben.

A láz tünetei többnyire enyhék, de évente több mint kétmillió embernél súlyos szimptómák alakulnak ki: komoly fejfájással, az ízületek, izmok és csontok fájdalmával és vérzéssel.

Az esetek 70 százaléka Ázsiában fordul elő. A Fülöp-szigeteken 2013-ban 200 ezer esetet jelentettek a Sanofi adatai szerint. A gyógyszergyártó állítása szerint a vakcina tíz esetből nyolcban segít megelőzni a kórházi kezelést és akár az esetek 93 százalékánál a súlyos vérzéses dengue-láz kialakulását.

A Sanofi a vakcina kifejlesztésének két évtizede alatt 25 klinikai tanulmányt végzett 15 országban. Mintegy 29 ezer önkéntessel tesztelték a védőoltást, amelyet tavaly decemberben először Mexikóban, majd Brazíliában és Salvadorban is bejegyeztek.

Egy klinikai kutatás keretében a Fülöp-szigeteken februárban már 17 ezer embert beoltottak, és csak 27 embernél jelentkeztek mellékhatások.