A fülledt meleget jó sok eső szakíthatja meg

Fotó: MTI / Lakatos Péter

-

Kora délután heves zivatarok és felhőszakadások várhatók az ország jelentős részén.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat kora délután a fővárosra, valamint Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Vas, Tolna és Baranya megyére adott ki elsőfokú riasztást a várható felhőszakadás, illetve heves zivatar miatt. Az érintett területeken a következő órákban olyan heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket károkozó szél, jégeső, valamint hirtelen lezúduló, jelentős mennyiségű csapadék kísérhet. A szervezetet igazán igénybe vevő időjárás egyébként csak ezután jön, erről itt olvashat.


Az éjfélig szóló veszélyjelzés szerint Budapesten és Pest, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Veszprém megyében a nap folyamán intenzív esőzés is lehet, rövid idő alatt akár 50 milliméternyi eső is hullhat. Ezért azokon a területeken narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Mindeközben Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével továbbra is az egész országban a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés van érvényben a tartós hőség miatt.

Az előrejelzés szerint a hőmérséklet délután 32 és 38 fok között alakul. Késő estére 24-31 fokig csökken a hőmérséklet, de a zivataros helyeken hűvösebb is lehet.

Szerdán a meteorológiai szolgálat arra hívta fel a figyelmet: a napok óta tartó, 35 fokot is meghaladó napi csúcshőmérséklettel járó forró időjárás után a következő napokban sokak számára további nehézséget jelenthet, hogy egy közeledő front előtt nedvesebb levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe, ezért fülledt, már-már trópusi időre lehet számítani.

Déli, délnyugati irányból meleg és páradúsabb levegő érkezik a térségbe, ennek nyomán újra lehetnek záporok, zivatarok. Igazi felfrissülést viszont csak egy, a jövő hét elején érkező újabb front hoz majd, akkor valószínűleg mindenütt megszűnik a kánikula – tették hozzá.


Pénteken, szombaton marad a forróság

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint pénteken a napsütés mellett délután erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és főleg keleten frissítő zápor, zivatar is kialakulhat, ugyanakkor marad a hőség, 30-36 fok lesz.


Szombaton továbbra is nagyon meleg lesz, 32-38 fok, délután viszont heves zivatarok is lehetnek, késő este viharossá fokozódó széllel markáns hidegfront érkezik.

Vasárnap eleinte erősen felhős, szeles idő lesz, főleg keleten még zápor, zivatar is kialakul. 24 és 31 fok közé gyengül a nappali felmelegedés.

Hétfőn napos, gomolyfelhős idő lesz. Egy-egy zápor, zivatar előfordul. 29-30 fok körüli nyári melegre van kilátás.