A Frexittel riogat a centrista elnökjelölt Franciaországban

Fotó: NurPhoto / Michaud Gael

-

Macron szerint ha lesz változás az EU működésében, akkor jön Le Pen és a francia kilépés.


Emmanuel Macron szerint az EU-ban alapvető reformokat kell végrehajtani, ellenkező esetben valós veszéllyé válhat Franciaország kilépése, vagy a Nemzeti Front hatalomra kerülése.

A francia elnökválasztás független, centrista, EU-párti jelöltje – aki a második fordulóban a Nemzeti Front vezetőjével, Marine Le Pennel verseng az államfői tisztségért – a BBC-nek azt mondta, Európa-párti politikát kíván folytatni.

„A választási kampányban is folyamatosan az európai eszményeket és az európai politikai célokat védem, mert meggyőződésem szerint ez rendkívül fontos a francia népnek, és abból a szempontból is, hogy hazánk milyen helyet foglal el a globalizáció folyamatában" – mondta Macron.

Ám szerinte szembe kell nézni a jelenlegi helyzettel, és figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a francia nép "ma rendkívül dühös és türelmetlen". Macron szerint az EU működési hiányosságai nem tarthatók fenn tovább, ezért úgy gondolja, hogy elnöki megbízatása az EU és az európai folyamat "mélységi reformjára" is kiterjed majd.

Szerinte "árulással érne fel", ha hagyná, hogy az EU a továbbiakban is úgy működjön, mint most, ebben az esetben ugyanis "jön a Frexit, vagy a Nemzeti Front".