A franciák szerint nagy baj volt a lezuhant egyiptomi repülővel

Fotó: Getty Images / David Degner

-

A katasztrófa előtt többször is bekapcsolt a repülő vészjelzője. A kényszerleszállások után minden alkalommal átvizsgálták a gépet, de nem találták meg a probléma okát.


Legalább háromszor hajtott végre kényszerleszállást a katasztrófa előtti napon a Földközi tengerbe zuhant egyiptomi repülő – állítja a francia sajtó. A France 3 és a Le Parisien a gép adattovábbító rendszere, az ACARS által rögzített adatokra hivatkozik. Ez a repülés alatt folyamatosan küld adatokat a légi irányításnak a gép rendszereinek működéséről, esetleges meghibásodásáról.

A tragédiát megelőzően, május 18-án és 19-én az Airbus összesen hat járaton repült Kairó, az eritreai Aszmara, Tunisz és Párizs között, és ebből háromszor a gép riasztórendszere indulás után műszaki hibát jelzett: a mosdó és a fedélzet füstjelzői adtak le riasztást. A visszafordulások után a gépet átvizsgálták, és mindent rendben találtak.

A légi közlekedési baleseteket kivizsgáló francia hivatal (BEA) korábban megerősítette az Aviation Herald értesülését, hogy a katasztrófával végződött út idején az egyiptomi gépen az ACARS rendszer három perc leforgása alatt hét vészjelzést küldött. Az egyik a mosdóból, egy másik a pilótafülke alatt található elektronikai blokkból, egy harmadik pedig a robotpilóta-egységből áradó füstről szólt. Miközben ezek tűzre utalnak, a viszonylag rövid adatsor nem árul el semmit arról, hogyan reagáltak erre a pilóták. Szakértők szerint a műszerek téves füstjelzése miatt a pilóták akár maguk is előidézhették a katasztrófát, kiiktatva a biztonság szempontjából fontos rendszereket, például a robotpilótát, de hogy valójában mi vezetett a tragédiához, arra csak a feketedobozok által rögzített adatok elemzése adhat ésszerű magyarázatot.

A Párizsból Kairóba tartó MS804-es járat május 19-én zuhant le, a fedélzetén 66 ember utazott. Azóta csak néhány sodródó roncsdarabot, illetve emberi testrészt találtak a tengerben a görög Kárpathosz sziget közelében, a géptest nem lett meg. A roncsok után kutató alakulatok szerdán jelentették, hogy valószínűleg megtalálták a repülőgép fekete dobozát. A térségbe tart még egy hadihajó, hogy megpróbálják a felszínre hozni a berendezést.