A franciák szerint Izraelbe vezetnek az évszázad csalásának szálai

Forrás: Facebook

-

Benjámin Netanjahu kormányfőt állítólag pénzt kapott egy csaló francia mágnástól. Netanjahu tagad, az izraeli ügyészség még nem döntött a nyomozásról.


Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pénzt kapott Arnaud Mimran mágnástól, a Franciaországban az évszázad csalásának nevezett ügy főszereplőjétől – állítják bizonyítékok alapján a francia bírók. Az izraeli kormányfő tagadja a vádat. Az izraeli főügyész egyelőre nem kezdte meg az állítólag egymillió eurós (több mint 300 millió forint) adomány ügyének kivizsgálását. A francia hatóságok azzal vádolják Mimrant, hogy tucatnyi társával áfacsalás révén 282 millió euróval rövidítette meg a francia pénzügyminisztériumot.

A vádlottak közül öten Izraelbe menekültek, a párizsi bíróság elé állított Mimran pedig a tárgyaláson azt vallotta, hogy 2009-ben a választási kampányára egymillió eurót adott Benjámin Netanjahunak. A bíróság birtokában bizonyító erejű iratok vannak, amelyek alátámasztják, hogy a pénz eljutott Netanjahuhoz. Az izraeli kormányfő tagadta és hazugságnak nevezte a vádat.

Az nem világos, hogy Mimran miféle kampányra adta a pénzt, de ha valóban volt ilyen pénzügyi támogatás, akkor ezzel megsértették a törvényeket, ugyanis Izraelben a parlamenti választások segítésére a jelöltek egy adományozótól legfeljebb 11 480 sékelt (mintegy 800 ezer forint), a párton belüli előválasztásra pedig legfeljebb 45 880 sékelt (mintegy 3,25 millió forint) fogadhatnak el.

A Háárec szerint Aviháj Mendelblit főügyész még nem kérte ki a francia hatóságoktól a dokumentumokat, de jövő héten tanácskozik az ügyészség vezetőivel, ahol több, Netanjahuval kapcsolatos kérdésben is dönteniük kell. Az izraeli rendőrség néhány napja zárta le a miniszterelnöki rezidencia pénzügyi szabálytalanságaival kapcsolatos nyomozását, és a kormányfő felesége, Sara Netanjahu elleni vádemelési javaslattal átadta eredményeit az ügyészségnek. Határozniuk kell, hogy valóban vádat emelnek-e a felsorakoztatott bizonyítékok alapján.

Ezenkívül a főszámvevő éves jelentése feltárta az Izraelben Bibitoursként emlegetett ügyet: állítólag több alkalommal külföldiek fizették Benjámin Netanjahu és felesége, sőt olykor fia utazásait is a kétezres években, másodszori kormányfővé választása előtt, amikor pénzügyminiszter, illetve parlamenti képviselő volt.

Az ügyészségnek döntenie kell, hogy nyomozást indíttat-e ezekkel a pénzügyi támogatásokkal kapcsolatban, és Mendelblit főügyész várhatóan az „új” Mimran-ügyet is megvitatja az ügyészség vezetőivel. Mimran állítólag kiváló kapcsolatokat ápolt az izraeli kormányfővel, nyaralásokat is finanszírozott a Netanjahu család számára az Alpokban és a francia Riviérán, kölcsönadta párizsi lakását, és elvitte őket egy bárba szórakozni.