A franciák megúszták, ott lehetnek a pólósaik Rióban

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Nem volt komoly a veszély, de a FINA most rövidre zárta az ügyet, és kijelentette, hogy a kvalifikációs tornán kicsit ügyeskedő francia férfi pólóválogatott ott lesz az olimpián.


A Nemzetközi Úszószövetségnek (FINA) azt követően kellett döntést hoznia a franciák ügyében, hogy az 1992 után első olimpiai szereplését kiharcoló csapat az áprilisi trieszti kvalifikációs tornán egy kis ügyeskedéssel jutott el a repülőjegyet jelentő elődöntőig, amit többen is nehezményeztek.

Az egyik érintett Kanada volt, és David Hart, a válogatott korábbi edzője a FINA-hoz fordult, hogy sújtsa szankcióval – akár eltiltással is – a franciákat a történtek után.

De mi is történt? Az, hogy a tornát végül megnyerő magyar válogatottal egy csoportban lévő franciák az utolsó csoportmeccsen látványosan gyenge játékkal 13-5-re kikaptak Kanadától. Mint később kiderült, erre azért volt szükségük, hogy a negyeddöntőben Hollandiával mérkőzzenek, és ne a sokkal erősebbnek tartott Spanyolországgal, amelyet így Kanada kapott meg.


Megpróbálták, bejött nekik


A húzás bejött, a franciák, ha infarktusos meccsen is, de hétméteresekkel 4-3-ra legyőzték Hollandiát (a spanyolok pedig 8-7-re Kanadát), így bejutottak az elődöntőbe – egyúttal kijutottak Rióba az olimpiára.

Ezek után fordult a FINA-hoz David Hart, és a hollandok is jelezték, hogy készen állnak átvenni a franciák helyét, ha eltiltanák őket a sportszerűtlenségük miatt. Cornel Marculescu, a FINA igazgatója még a múlt héten is azt mondta, hogy „ehhez hasonlót még nem látott pályafutása során”, és nem zárta ki a kizárás lehetőségét.

A francia olimpiai bizottság (CNSOF) elnöke, Denis Masseglia, szerdán 100 nappal az olimpia kezdete előtt még nem volt teljesen biztos a pozitív döntésben, amikor azt mondta:

„Nagyon nehéz ám ilyen ügyben döntést hozni, hiszen ki tudja azt megmondani, hogy valóban teljes erővel küzdött-e egy csapat vagy sem? Én mindenesetre amondó vagyok, ha a srácok meg tudták volna nyertni azt a meccset, akkor biztosan mindent meg is tettek volna a sikerért” – adta a naivat Masseglia, majd elismerte, hogy mindenki tisztában volt azzal, hogy a csapat egy nappal később játssza története legfontosabb meccsét, így mindenki igyekezett arra a csatára tartalékolni.

Eztán ült össze a FINA technikai bizottsága, majd a verseny- és az etikai bizottság is, és tanácskozások végé megszületett a verdikt: a franciák utazhatnak, az ügy pedig le van zárva.

Az olimpia férfi pólótornájának csoportbeosztása:
A csoport: MAGYARORSZÁG, Szerbia, Görögország, Ausztrália, Brazília, Japán
B csoport: Egyesült Államok, Spanyolország, Montenegró, Franciaország, Olaszország, Horvátország