A franciák megszavazták a szíriai beavatkozás meghosszabbítását

Fotó: AFP / ERIC FEFERBERG

-

Szeptember óta bombáznak, de csak februárig folytathatták volna, ha nem egyezik bele a hosszabbításba a francia nemzetgyűlés.


A francia alsóházi képviselők elsöprő többsége – 515 igen és négy nem szavazattal, valamint tíz tartózkodással – megszavazta szerdán az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni légicsapások meghosszabbítását Szíriában. Egy órával később a felsőház is hasonló döntést hozott: a szenátorok 325 igen szavazat és 21 tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül támogatták a katonai fellépés meghosszabbítását.


Francois Hollande államfő szeptemberben döntött a légitámadásokról, amelyek a 130 halálos áldozatot követelő november 13-ai merényleteket követően fokozottabbá váltak.

A parlamenti szavazásra azért volt szükség, mert az alkotmány értelmében a négy hónapot meghaladó katonai beavatkozásokhoz a képviselők jóváhagyása is szükséges.
Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter a szavazást megelőző vitában jelezte: mind a 27 másik uniós tagállam jelezte Párizsnak, hogy közvetlen vagy közvetett módon támogatja Franciaország katonai szerepvállalását Szíriában.


Az (Európai Unió) mind a 27 (másik) tagállama úgy döntött, hogy támogatásáról biztosítja Franciaországot vagy közvetlen támogatás formájában a szíriai hadtéren, vagy közvetett támogatás formájában a Közel-Keleten vagy más színtereken, ahol fellépnek a francia erők

– mondta Le Drian, de nem említette, Párizs milyen jellegű segítséget kért partnereitől a november 13-i merényletek után.

A német kormány jelezte, 200-ról 650-re emelik a Bundeswehr Maliban szolgáló kontingensének maximális létszámát, hogy tehermentesítsék a francia erőket, és 100-ról 150-re emelik az Iszlám Állam ellen harcoló észak-iraki kurd önvédelmi erők (pesmergák) kiképzésében segédkező német katonák számát.

Nagy-Britannia a Cipruson található Akrotiri brit bázis használatát ajánlotta fel a francia légierőnek az Iszlám Állam szíriai állásai elleni támadásokhoz.

A Franciaországnak nyújtott segítség az uniós országok részéről „könnyíti az erőink terheit, lehetővé teszi a reorientációt és lehetőségeink jobb kihasználását” – hangsúlyozta Jean-Yves Le Drian. A védelmi miniszter szerint „ez fontos lépés az európai szintű kollektív fellépés, a lisszaboni szerződés 42.7-es cikkelye értelmében. (...) Európa teljesen magáénak érzi a katonai műveletet, amelyet (a merényleteket magára vállaló Iszlám Állam ellen) indítottunk”.