A franciák 2010-es vb-blamáját is Valbuena nyakába varrják

Fotó: AFP / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

-

Kiderült, hogy ki volt a Patrice Evra által „árulónak” nevezett futballista, aki miatt kitört az emlékezetes botrány.


A 2010-es dél-afrikai világbajnokság francia részről nem a sikerekről, hanem egy hatalmas botrányról maradt emlékezetes. Az előző vb-n ezüstérmes francia csapat háza táján a torna kezdetétől paprikás volt a hangulat, a játékosok nem találták a közös hangot Raymond Domenech szövetségi kapitánnyal, és az eredmények sem úgy alakultak, ahogy szerették volna.

Az egyik edzésen Patrice Evra akaszkodott össze Robert Duverne erőnléti edzővel, azt követően, hogy a Mexikó elleni meccs (0-2) szünetében Nicolas Anelka az öltözőben, ahol csak a játékosok voltak jelen, nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illette a kapitányt. A szavak azonban mégis eljutottak Domenech fülébe, aki kizárta a keretből Anelkát, amire a csapat sztrájkba lépett, nem voltak hajlandóak edzésre menni, Evra pedig egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy „besúgó” van közöttük, aki szerinte nem lehet más, mint az erőnléti edző – ezért is ment neki az edzőpályán.


A héttérből figyelt


Most azonban, aznap, amikor Mathieu Valbuena a versailles-i bíróságon éppen vallomást tesz a szexvideós ügyben, a France Football újságírója, a 2010-ben a vb-ről tudósító Arnaud Ramsay elmondta, hogy „számosan meg vannak róla győződve, hogy a knysnai botrányban Valbuena volt, aki szivárogtatott a sajtónak”.

Az eset teljesen tönkretette a válogatottat, amelyik az Uruguay elleni 0-0-t, és a Mexikó elleni 0-2-t követően a házigazda Dél-Afrikától is kikapott (1-2), és csoportja utolsó helyén esett ki.