A francia szocialisták visszalépnek – így akarják legyőzni Le Pent

Fotó: AFP / FRANCOIS GUILLOT

-


Manuel Valls francia miniszterelnök arra kérte hétfő este a baloldali választókat, hogy a regionális választások második fordulójában szavazzanak a jobboldalra abban a három régióban, ahol a szélsőjobboldali Nemzeti Frontnak esélye van a győzelemre.

„Aki szereti a hazáját, nem habozik, és végigmegy az úton” – mondta a szocialista kormányfő a TF1 kereskedelmi televízió híradójában. Manuel Valls először szólalt meg a regionális választások vasárnapi első fordulója óta, amelyen a szélsőjobboldal végzett az élen, maga mögé utasítva a jobbközép köztársaságiakat, a kormányzó szocialisták pedig a harmadik helyre szorultak.

Manuel Valls azt kérte a szocialista tábortól, hogy jövő vasárnap három régióban is szavazzanak a jobbközép köztársaságiak listájára. Ezzel szemben a Nicolas Sarkozy által bejelentett irányt jóváhagyta a jobbközép párt vezetősége, így nem léptetik vissza az első fordulóban harmadik helyen végzett jelöltjeiket. Sarkozy pártja a 13 régióból csak négyben tudott az élen végezni, a baloldal pedig három régióban áll nyerésre.