A francia merénylő egy bokorban találta a fegyverét

-

HÁTTÉR

Legalábbis ezt állítja. Azon is meglepődött, hogy terroristának nevezték.


Ajjúb al-Kazzáni, aki pénteken egy francia vonaton tüzet nyitott az utasokra „elképedt” azon, hogy terrorizmussal vádolják, és elmondása szerint az AK-47-esét véletlenül találta – mondta el korábbi ügyvédje.


Sophie Davidet rendelték ki ügyvédnek az eset után, de azóta már nem ő védi a férfit. Most a BFM-TV-nek nyilatkozva azt mondta, hogy al-Kazzáni elképedt, hogy terrorista cselekmény elkövetésével vádolják, és a férfi utána hozzátette, ő csak egy hajléktalan.

Al-Kazzáni azt is kijelentette, hogy ő csak véletlenül talált rá az elrejtett bőröndre, benne a telefonnal és a fegyverekkel. Elmondása szerint a brüsszeli Midi Állomásnál találta, ahol sokszor szokott aludni hajléktalantársaival együtt. A fegyver neki pusztán azért kellett, hogy miután kirabolta az utasokat, belelőjön az egyik ablakba, és el tudjon menekülni.

A férfi szerint azonban végül egy lövés sem dördült el, ugyanis a Kalasnyikovja nem működött.


A 26 éves Ajjúb al-Kazzániról már korábban kiderült, hogy több titkosszolgálat is ismerte, akik azt is tudták róla, hogy Szíriában az Iszlám Állam egyik kiképzőtáborában is megfordult.

A férfi pénteken lövöldözött egy Párizs és Amszterdam között közlekedő szupergyors vonaton. A sebesültek között egy-egy francia, brit és amerikai van, a brit sebesülése súlyos. A lövöldözőt két szabadságos amerikai katona és egy diák dulakodás után ártalmatlanná tette, majd a rendőrség letartóztatta.