A francia másodosztály legjobbjával döntött igazolási rekordot a Stoke

Fotó: Getty Images / Carlos Rodrigues

-

Giannelli Imbula 18,3 millió fontért igazolt a PL-csapathoz úgy, hogy tíz meccs után engedte el ötéves szerződése dacára az FC Porto.


Február 1-jén véget ért az átigazolási idény Angliában. A mindig csendesebb téli piac legnagyobb üzletét egy kis csapat, a Stoke City ütötte nyélbe, amely az utolsó pillanatokban, klubrekordot jelentő 18,3 millió fontért (24 millió euró) vette meg az FC Portótól a francia Giannelli Imbulát. A korábbi klubrekordot a Bayern Münchentől tavaly 12 millió fontért megvett svájci Xherdan Shaqiri tartotta.

Imbula 5 és fél éves kontraktust írt alá a Premier League-ben 9. helyen álló Stoke-kal. A klub menedzsere, Mark Hughes volt az, aki ragaszkodott a leigazolásához, miután tavaly nyáron egy Stoke–Porto felkészülési meccsen elvarázsolta őt a fiatal védekező középpályás, akit 2013-ban a francia másodosztály legjobb játékosának választottak.„Fiatal játékos, remek képességekkel, aki nemcsak erős, de a labdával is jól bánik, remekül passzol. Olyan típusú játékos, aki hozzá tud adni a csapathoz minőségben. Első kézből vannak róla információink, amit láttam, azzal feltétlenül meggyőzött, nagyszerű érzés, hogy megszerezhető volt a téli átigazolási időszakban” – lelkendezett Hughes.

A Porto pedig elengedte a tavaly nyáron az Olympique Marseille-től 20 millió euróért vett franciát, aki akkor öt és fél évre írt alá, de csupán tíz bajnokin lépett pályára, és csak három meccset játszott végig. Tény, hogy kerestek rajta 4 millió eurót, de vélhetően úgy gondolták, hogy ennél jobb üzletet nem fognak belőle látni.

A Brüsszelben született Imbula a francia U20-as és U21-es válogatottakban játszott, a nagy válogatottba azonban még nem kapott meghívást, ezért most arra készül, hogy megpróbálkozik a belga válogatottnál is.

A Stoke az elmúlt években a piac egyik nagy vadásza lett, a keretében több olyan játékos is van, aki pár éve még a Barcelonában (Bojan Krkic, Ibrahim Afellay, Marc Muniesa), a Real Madridban (Joselu), a Bayern Münchenben (Shaqiri) vagy éppen az angol válogatottban (Glen Johnson, Ryan Shwocross, Peter Crouch) rúgta a labdát.