A francia iskolák szabályait már átírták a terroristák

Fotó: Image Source / Stanton j Stephens

-

A diákok a terrorveszély miatt már az intézmények területén is dohányozhatnak.


Bár eddig szó sem lehetett róla, az francia iskolák egy ideje engedélyezik, hogy a diákok az intézmény területén rágyújtsanak. Az engedékenység annak szól, hogy így akarják megvédeni őket attól, hogy az utcán terroristák esetleges célpontjai legyenek.

A francia kormány statisztikái szerint a francia tinédzserek harmada dohányzik, az iskolavezetők szerint pedig ezek a fiatalok nagy kockázatnak vannak kitéve, amikor csoportosan kivonulnak az utcára rágyújtani. És itt nemcsak a dohányzás káros hatásaira gondolnak, hanem arra, hogy védtelenek egy esetleges terrortámadással szemben, és a tavalyi párizsi események után úgy gondolták, hogy legalább az egyik komoly veszélytől meg kell védeniük a diákjaikat.

A francia egészségügyi minisztérium eleinte nem támogatta az iskolavezetők javaslatát a házon belüli dohányzásra, arra hivatkozva, hogy az érvényben lévő veszélyhelyzet nem befolyásolja a dohányzásra vonatkozó szabályokat, de néhány iskola a szabályoknál fontosabbnak tartja a diákjai testi épségét. Franciaországban a 130 halálos áldozatot követelő tavalyi párizsi terrortámadások óta különleges intézkedéseket vezettek be, az érvényben lévő veszélyhelyzet lehetővé teszi például, hogy bírósági végzés nélkül tartsanak házkutatásokat.