A francia forradalom óta nem volt ekkora szabadsága a párizsi pékeknek

Fotó: AFP / CHARLY TRIBALLEAU

-

Előfordulhat, hogy ha ezek után Párizsba megy nyaralni, nem kerül friss bagett és croissant a reggeli terítékre. Mert esetleg nem lesz nyitva sehol a közelében egyetlen pékség sem. Ilyen 1790 óta egészen mostanáig nem történhetett meg.


A francia forradalom óta volt érvényben a törvény, miszerint a fővárosi pékségeknek (franciául boulangerie) kötelességük volt a hatóságoknak bejelenteni, ha nyári szabadságra mentek a pékjeik. Ezt a rendelet azért hozták, hogy mindig legyen a lakosok számára elérhető közelségben friss kenyér. A pékségeknek emellett kötelességük volt az ajtajukra kiírni azt is, hogy amíg ők szabadságon vannak, addig a környékükön hol található olyan pékség, ami nyitva van – írja a Local.fr. A hatóságok próbálták aszerint engedélyezni a zárva tartást, hogy júliusban és augusztusban is legalább a pékségek fele nyitva álljon Párizsban.Aki nem tartotta be a szabályokat, annak még tavaly nyáron is 11 eurótól 33 euróig terjedő büntetést kellett fizetnie.


A télen azonban módosították a törvényt, és 2015 nyarán már akkor és annyiszor mehetnek szabadságra a párizsi pékek, amikor és ahányszor csak akarnak, nem kell tartaniuk a szankcióktól és jelenteniük sem kell a zárva tartást.


Persze, ennek az enyhítésnek leginkább csak a pékek örülnek, a turisták és a helyiek már nem annyira. A Local idéz is egy véleményt:


„Pár nappal ezelőtt elmentem bagettet venni, és most először a két legközelebbi pékség is zárva volt. Aztán a következő nap egy nő megállított az utcán azt kérdezve, hogy hol van a legközelebbi, nyitva tartó pékség. Csak a legrosszabb volt nyitva”.