A francia elnökjelölt felesége ellen is vádat emelt az ügyészség

Fotó: AFP / LIONEL BONAVENTURE

-

Francois Fillon továbbra is azt mondja, hogy baloldali összeesküvés áldozata. A jobboldal az elnöki hivatalban működő titkosszolgálat után nyomozna.


Egy hónappal a francia elnökválasztás előtt a konzervatív jelölt, François Fillon felesége ellen is vádat emeltek. A vizsgálóbírók az elnökjelölt családtagjainak feltételezett fiktív parlamenti alkalmazása miatt nyomoznak. Penelope Fillont közpénz elsikkasztásában, hivatali visszaélésben és súlyos csalásban való bűnsegéllyel gyanúsítják.

Az ügyészség januárban lapértesülés alapján indított eljárást az elnökjelölt feleségének és gyerekeinek parlamenti foglalkoztatása miatt. A gyanú szerint a családtagok csaknem egymillió eurót vettek fel a parlamentben, de feltételezhetően nem végeztek munkát. Penelope Fillon 1986 és 2013 között állt férje és utóda alkalmazásában, és összesen nettó 680 ezer eurót kapott, havonta átlagosan nettó 3600 eurót, azaz 1,1 egymillió forintot.

François Fillon és utóda, Marc Joulard ellen már korábban vádat emeltek. A vizsgálóbírók gyanúja szerint a Fillon és felesége által aláírt munkaszerződések utólag készített hamis dokumentumok, azokkal próbálták igazolni, hogy Penelope Fillon ténylegesen végzett asszisztensi munkát férje mellett. Az ügyészség ezért két hete kiterjesztette a vádakat hamisítás és súlyos csalás gyanújára is.


Lehallgatástól tart

Először történt meg Franciaországban, hogy elnökválasztási kampány alatt az egyik fő jelölt ellen eljárás indult. Fillon szerint összeesküvés áldozata, a baloldal akarja mindenáron megakadályozni a jobboldal győzelmét. Szerinte François Hollande államfő saját politikai céljaira használja fel a rendőrséget és az igazságszolgáltatást, és az ellene indított eljárásról az Élysée-palota szivárogtatja ki a részleteket. Azt is mondta, hogy valószínűleg lehallgatják a telefonját.

Az államfő és az igazságügyi minisztérium is tagadta az állításokat, de a jobbközép Köztársaságiak azt kérték az ügyészségtől, hogy vizsgálja ki a szerintük az elnöki hivatalban működő házi titkosszolgálat működését.

A jobboldal a novemberi jelöltállító előválasztásán közel 5 milliós részvétel mellett elsöprő győzelmet aratott, ám a januárban még favoritnak számító Fillon a botrány január végi kitörését követően a harmadik helyre csúszott vissza. Így a jelenlegi állás szerint nincs esélye bejutni az elnökválasztás második fordulójába, ahol várhatóan a szocialista kormányzat korábbi gazdasági minisztere, az önálló mozgalmat alapító, centrista Emmanuel Macron és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke mérkőzik meg. Az előrejelzések szerint Macron kerül majd ki győztesként.