A francia belügy nyáron hat terrorista akciót hiúsított meg

Fotó: ANADOLU AGENCY / ELYXANDRO CEGARRA

-

A francia belügyminiszter mai nyilatkozatában megvédte a titkosszolgálatokat, de elismerte, hogy olyan emberek is részt vettek a múlt pénteki merényletben, akiket nem figyeltek.


A francia hatóságok a párizsi merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot keretében 128 helyen tartottak házkutatást keddre virradó éjjel, és tíz embert őrizetbe vettek – mondta Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter a France Info hírrádióban.

„Hónapok óta nyomozunk, letartóztatjuk azokat, akik hazatérnek Szíriából, ártalmatlanítjuk azokat, akik merényletekre készülnek – hangsúlyozta a belügyminiszter. – Nyáron hat merényletet hiúsítottunk meg” – tette hozzá.

Bernard Cazeneuve azt is elismerte, hogy a múlt pénteki összehangolt merényletsorozatban olyan emberek is részt vettek, akiket a francia titkosszolgálat korábban nem ismert.

A belügyminiszter ennek ellenére visszautasította, hogy a terrortámadást a titkosszolgálatok hibája miatt tudták elkövetni, mert: „Nem lehet nullára redukálni a kockázatot azokkal szemben, akik háborút hirdettek hazánk és Európa ellen.” A VS.hu tegnapi cikkében biztonságpolitikai szakértők hasonló véleményt képviseltek.

A mostani házkutatások nem állnak közvetlen kapcsolatban azzal a nyomozással, amely a 129 áldozattal és több mint 350 sebesülttel járó múlt pénteki merényletsorozat miatt indult, hanem ezekkel további támadásokat szeretnének megakadályozni. Az előző éjjel 23 embert állítottak elő és 31 fegyvert foglaltak le, valamint 18 helyen találtak kábítószert az országszerte végrehajtott 168 razziában.