A francia államfő szerint a barátok nem hallgatják le egymást

-

Nem lepte meg a franciákat, hogy Amerika lehallgatta három elnöküket, de azért fáj.


Az Egyesült Államoknak mindent meg kell tennie az amerikai titkos adatgyűjtéssel kapcsolatos hírek okozta károk helyreállítására, és be kell tartania a szövetségesek közötti helyes viselkedés szabályait – mondta Manuel Valls francia miniszterelnök a nemzetgyűlésben. A miniszterelnököt az háborította fel, hogy a héten kiderült: az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) több francia államférfit lehallgatott 2006 és 2010 között.

„Az Egyesült Államoknak nemcsak a veszélyt kell elismernie, amelyet az ilyen tevékenységek okoznak a szabadságunkban, hanem mindent meg kell tennie, mégpedig gyorsan, a károk helyreállítása érdekében általában a szövetséges országok, illetve külön is az Egyesül Államok és Franciaország közötti viszonyt illetően” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A kormányfő szerint elfogadhatatlan gyakorlat egy baráti ország részéről, amit Amerika tett. Valls azt is elismerte, hogy „senki számára nem meglepetés”, hogy a három elnök kommunikációját lehallgatta Washington.

A Libération című francia napilap a WikiLeaks által megszerzett bizalmas hírszerzési jelentésekre hivatkozva írta, hogy az amerikai ügynökség 2006 és 2012. május 22. között hallgatta le a francia államfőket. Hollande 2012. május 15-én – tehát egy héttel a WikiLeaks birtokába került legfrissebb dokumentum megszületése előtt – vette át az elnöki posztot Sarkozytől. A nyilvánosságra hozott dokumentumok nem tartalmaznak revelációkat, sem államtitkokat, hanem elsősorban Hollande és két elődje döntési mechanizmusaira világítanak rá.


Becsszó nem hallgatnak már le senkit

Barack Obama amerikai elnök szerdán megerősítette telefonon Francois Hollande-nak, hogy elkötelezett „a múltbeli gyakorlatok felhagyása mellett, amelyek elfogadhatatlanok szövetségesek között” a hírszerzés területén. A telefonbeszélgetést a francia fél kezdeményezte, miután kiderült, hogy Jacques Chirac és Nicolas Sarkozy korábbi, valamint Francois Hollande jelenlegi francia elnök után is kémkedett 2006 és 2012 között az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség