A Fox News kiállt a lehordott CNN-es kollégáért

Fotó: MTI/AP / Seth Wenig

-

Donald Trump megválasztott elnökként először adott sajtótájékoztatót, ahol nekiment a CNN tudósítójának és a csatornának. A Fox News kiállt a CNN-ért, azonban a CNN elhatárolódott a Buzzfeedtől.


A Fox News bemondója megvédte azt a CNN-es kollégáját, akit a megválasztott elnök, Donald Trump ócsárolt, majd nem volt hajlandó válaszolni egyetlen kérdésére sem – írja a Business Insider.


Shepart Smith, a Fox News bemondója felidézte, hogy szerdán Donald Trump azt mondta a CNN-es Jim Acostának, hogy a szerkesztősége hamis híreket terjeszt.


Növelték az esélyeit

A CNN számolt be arról, hogy Trump hírszerzési jelentést kapott az orosz beavatkozásról, amellyel befolyásolni akarták az amerikai elnökválasztást. A beszámoló mellé csatoltak egy jegyzetet is, amelyben egy volt brit hírszerző jelentésének kivonata volt.

A CNN szerint ebben az állt, hogy az egykori brit hírszerző Oroszországban Trumpról kompromittáló adatokat gyűjtött még a 90-es években, amelyekkel az ellenfelei zsarolni akarták. A hírtelevízió szerint így már egyértelmű, hogy Moszkva mindkét elnökjelöltről rendelkezett kompromittáló anyagokkal, de csak a Hillary Clintonról szólókat szivárogtatták ki, hogy növeljék Trump esélyeit

Shepart Smith azt mondta, hogy bár a Fox News nem tudja megerősíteni a CNN jelentését, ettől függetlenül a megválasztott amerikai elnök nem vádolhatja meg lekicsinylően hazugságok terjesztésével az újságírókat.A CNN által idézett anyagok hitelességét egyelőre senki nem erősítette meg. Trump stábja hazugságnak nevezte a híresztelést, a megválasztott elnök pedig tagadta az oroszokkal való bármilyen együttműködését.


Forduljanak máshoz

A CNN-es Acosta a sajtótájékoztatón meg akarta kérdezni Trumpot a közreadott információk hitelességéről, de Trump az újságírót nem szólította fel. Acosta közbeszólt, hogy adna-e neki egy lehetőséget a kérdezésre. Erre Trump azt mondta, hogy a CNN szerkesztősége rettenetes.


Az újságíró tovább próbálkozott, mire a megválasztott elnök csendre szólította föl, majd rászólt, hogy ne legyen udvariatlan. Trump ekkor azt is mondta, hogy a CNN szerinte hazug híreket terjeszt, és hogy forduljanak máshoz a kérdéseikkel.A hírrel a Buzzfeed is foglalkozott, ők azonban azt a 35 oldalas jelentést is kitették, amelyre a CNN is hivatkozott. A Buzzfeed szerkesztősége kiállt a döntés mellett, hogy azonnal közzétették az ellenőrizetlen mondatokat.

A CNN megvédte a saját munkatársait, azonban a Twitteren elhatárolódott a Buzzfeedtől. Azt írták, saját eljárásuk – egy gondosan elkészített cikk a jelentésről – egész más volt, mint amit a Buzzfeed csinált azzal, hogy kirakta az egész anyagot.