Gulyást nem körözik – Demszky meggondolta magát

-

Azt nem árulta el a bíróság, hogy kit köröznek. A volt főpolgármester nem akar biodíszlet lenni.


A Budai Központi Kerületi Bíróság nem bocsátott ki sem nemzetközi, sem európai elfogatóparancsot Gulyás László ellen az Alstom-ügyben, és ilyen indítvány nem is érkezett a bírósághoz – közölte a Fővárosi Törvényszék.

A Magyar Nemzet azt írta: a 4-es metró beruházásához kapcsolódó Alstom-ügy egyik terheltje külföldre szökött, és az érintettet Gulyás Lászlóként, a DBR Metró Projektigazgatóság volt vezetőjeként azonosította. A lap ezt a Polt Péter válasza alapján írta – amelyet Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa, független országgyűlési képviselő kérdésére adott–, jelezve, hogy a legfőbb ügyész „név nélkül említette meg Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester egykori bizalmasát”.


Nem érintett

A törvényszék cáfolta Gulyás László érintettségét. A Budai Központi Kerületi Bíróság tavaly október 6-án elutasította annak a férfinak az előzetes letartóztatására irányuló ügyészi indítványt, aki ellen a Központi Nyomozó Főügyészség tartozás fedezetének elvonása miatt indított eljárást. A végzés hat nappal később jogerőre emelkedett.

A főügyészség az Alstom-ügyben gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelezettségszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást 3 ember, köztük az említett férfi ellen is. Az Alstom-ügyben az első ügyészi indítvány csak a tartozás fedezetének elvonása miatt indult másik ügyben született elsőfokú döntés után érkezett a bíróságra.

Ügyészi indítványra idén januárban a gyanúsított ellen mindkét ügy miatt európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki a bíróság.


Nem megy el

Demszky Gábor meggondolta magát, és nem megy el a parlamenti bizottsági meghallgatására – mondta Magyar György az ATV-ben. Az ügyvéd szerint a volt polgármester nem kíván biodíszletként szerepelni a Fidesz által kezdeményezett vizsgálatban.

Két napja Demszky azt mondta, hogy „elmegy a 4-es metró körüli korrupciógyanút vizsgáló parlamenti bizottság ülésére, mert nincs takargatnivalója”.