A Fővárosi Törvényszék szerint Habony Árpád közszereplő

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A Fővárosi Törvényszék arra hivatkozva utasította el – egyelőre nem jogerősen – Habony Árpádnak az Index ellen indított keresetét, hogy a miniszterelnök tanácsadója közszereplő.


Habony nyáron indított pert az Index ellen egy olyan cikk kapcsán, amelyben az Gattyán-féle Il Bacio luxusáruház bezárásáról írtak. Ebben a cikkben az áruház nyitásakor készült és publikált videót is beillesztettek, ebben pedig Orbán Viktor befolyásos tanácsadója is feltűnt, miután épp kilépett az óriásbutik kapuján. Megszólaltatni azonban nem sikerült őt.


Habonynak az a baja a kérdéses videóval, hogy a rögzítéséhez, felhasználásához nem járult hozzá, holott a felvétel nem tömegrendezvényen vagy közéleti eseményen, hanem őt megnevezve, személyére fókuszálva, magánemberként, magánéleti élethelyzetben mutatta. Habony a perköltségek mellett elégtételt (bocsánatkérést) kért és azt, hogy az Indexet tiltsák el a róla készült felvétel használatától.

A lap jogi képviselője ugyanakkor arra hivatkozott, hogy Habony egyrészt politikai közszereplő, másrészt az „életvitele nincs összhangban a látható jövedelmével, és a politikai szerepvállalása miatt ez közéleti vita tárgya”.


A Fővárosi Törvényszék most hozta meg nem jogerős ítéletét, teljes mértékben elutasította Habony keresetét. A bíró szerint Habony közéleti szereplőnek minősül, személyiségi jogainak védelmére csak korlátozottan hivatkozhat, és az Index eljárása nem sértette az emberi méltóságát, a tanácsadónak tűrnie kell, hogy az Index videóján ő is szerepel.