A fővárosi MSZP is lecserélné Mesterházyékat

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor / VS.hu / Zagyi Tibor

-

Az MSZP budapesti párttanácsában várhatóan annak az álláspontnak lesz többsége, amely szerint a párt országos választmányának szombaton el kellene fogadnia Mesterházy Attila pártelnök és a teljes elnökség lemondását az rossz EP-választási szereplés után.


A testület csütörtökön dönthet az ügyben, de nézetkülönbségek csak a lemondást követő helyzet levezénylésében vannak - nyilatkozta az MTI-nek Alexa György az MSZP budapesti választási bizottságának elnöke.


A csepeliek rendkívüli kongresszust akarnak

Az MSZP csepeli szervezetének szerdán nyilvánosságra hozott állásfoglalása rendkívüli kongresszus összehívását és új országos elnökség megválasztását javasolja a választmánynak. Az elképzelésük szerint a rendkívüli kongresszuson megválasztandó új országos elnökség mandátuma 2016-ig szólna. Ezzel egy időben javasolják a budapesti küldöttértekezlet összehívását is, amely megválasztaná az új budapesti elnököt. (A budapesti elnök poszt jelenleg üres, miután Molnár Zsolt május 15-én lemondott.) A csepeliek azt javasolják, hogy a teljes, felmenő rendszerben lebonyolított tisztújítást az önkormányzati választás után tartsák. Az MSZP csepeli szervezete azt írta, hogy amennyiben ezeket a javaslatokat nem támogatják a választmányi ülésen, akkor egy teljes, felmenő rendszerben lebonyolított tisztújításra van szükség 60 napon belül.


Az angyalföldiek a választási eredményhez mérnének

Ugyancsak véleményt nyilvánított az MSZP angyalföldi szervezete, még az EP-választás előtt. Az Index és a Népszabadság beszámolója szerint a dokumentumban leszögezték: teljesítmény nélkül senki se lehessen vezető az MSZP-ben, a teljesítményt pedig a választásokon elért eredményekben kellene mérni. A lapinformációk szerint a XIII. kerületi párttagok felrótták a pártvezetésnek, hogy semmilyen mondanivalója sem volt az országgyűlési kampányban, ezért a tennivalók elodázásába menekült, a bukás után pedig önkritikátlanul folytatta a ténykedését.


Az választmány vezetője szerint is el kell fogadni a lemondást

Márton Roland, az MSZP országos választmányának elnökhelyettese, székesfehérvári pártelnök a Fehér Megyei Hírlap szerdai számában úgy nyilatkozott, hogy a választmány nem teheti meg, hogy nem fogadja el az elnökség lemondását, mert nem maradhat következmények nélkül, ami történt. Ugyanakkor kutyaszorítóban is van a választmány - folytatta - , mert bármilyen döntés is születik, "az az önkormányzati választásokhoz szükséges üzenetek továbbításának a rovására megy". Hozzátette: szervezeti és tartalmi változás is kell a pártban, az MSZP-nek elsősorban a hitelesség terén kell tennie.


Az MSZP országos elnöksége élén Mesterházy Attila pártelnökkel vasárnap este, az EP-választás eredményének ismeretében ajánlotta fel lemondását a párt választmányának, miután a szocialisták csak harmadikak lettek a voksoláson a Fidesz és a Jobbik mögött, alig több mint egy százalékkal a DK előtt.