A főváros legalább nettó 11 milliárdot remél a Bálnáért

Fotó: Vs.hu/Balkányi László / Vs.hu/Balkányi László

-

Nem tudják nyereségesen üzemeltetni az épületet, ezért eladnák.


A Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központ nyílt pályázati eljárás lefolytatása útján történő értékesítéséről dönthet jövő szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Az ingatlan legalacsonyabb vételára nettó 11 milliárd forint.

A Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés szerint a leghatékonyabb üzemeltetési modell alkalmazása mellett sem biztosítható a komplexum nyereséges üzemeltetése önkormányzati keretek között. A piaci érdeklődés jó alkalom, hogy a fővárosi önkormányzat – a közfunkció fenntartásának kötelezettsége mellett – értékesítse az ingatlant.

A főváros olyan befektetőnek kívánja eladni a központot, amely "az esetleges szinergiák felhasználásával hosszú távon is biztosítani képes a főváros számára emblematikus épület állagának fenntartását, az abban nyújtott közösségi szolgáltatások elérhetőségét, végső soron a Bálna beruházás eredeti céljainak megvalósítását, miközben a befolyó vételár fedezetet nyújt a Bálna projekt eddigi ráfordításaira" – áll a javaslatban.

A pályázati kiírás, valamint az adásvételi szerződés tervezete szerint a nyertes ajánlattevőnek kötelezően kell vállalnia a Budapesti Történeti Múzeum – Új Budapest Galéria, valamint a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ használati jogviszonyának fenntartását.