A Főváros is saját halottjának tekinti Jancsó Miklóst

Fotó: MTI/Kallos Bea / MTI/Kallos Bea

HÁTTÉR

Jancsó Miklóst filmrendezőt, mivel Budapest díszpolgára volt, a Fővárosi Önkormányzat is saját halottjának tekinti. Minderről az önkormányzat csütörtökön adott ki közleményt.


Jancsó Miklós január 31-én, pénteken bekövetkezett halála óta a Magyar Filmművészek Szövetsége, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, és a Filmalap után a Fővárosi Önkormányzat is saját halottjának tekinti a világhírű filmrendezőt. Jancsó Miklóst 2001-ben választották meg Budapest díszpolgárának.  


A Berlinálé is megemlékezik Jancsóról

A csütörtökön kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál a Magyarország 2011 című szkeccsfilm Jancsó Miklós által rendezett epizódjának levetítésével emlékezik meg a művészről. A Berlinálé a honlapján teszi elérhetővé a rövidfilmet, amint sikerült megszerezni annak jogait. A Magyarország 2011 egyébként 2012-ben volt látható a filmszemlén, de Jancsó többi filmjét is vetítették már a Berlinálé közönségének. A Hajnal című filmje 1986-ban versenyben volt az Arany Medvéért, míg A zsarnok szíve, avagy Boccaccio Magyarországon című alkotását és más műveit a rangos Panoráma szekcióban játszották az 1980-as, 1990-es években. Péntek este a német fővárosban a rendezőről megemlékezik a Magyar Nemzeti Filmalap is, amely a fesztiválon szereplő magyar filmek tiszteletére aznap ad fogadást a berlini magyar nagykövetségen.