A forduló gólját hozta a Tottenham-ManUnited

Fotó: Fotó: AFP/Ian Kington / Béla Fotós

A két csapat formája alapján nem nagy meglepetés, hogy a Premier League 13. fordulójának rangadóján döntetlen lett a Tottenham-ManUnited – az már inkább, hogy 2-2-re végeztek. Mindkét edzőnek lenne mit megmagyaráznia, de míg a Unitednél még biztosan tart a türelem, a Spursnél lehet, hogy hamarosan edzőt váltanak.


„Elég egy hiba egy ilyen szintű csapat ellen – mondta a DigiSport kommentátora a ManUnited amúgy a semmiből érkező első egyenlítése után, de felmerül a kérdés, hogy milyen szintű csapat is valójában a Manchester United.

Az tiszta sor, hogy a Tottenham otthonában pályára lépő csapatból csak Wayne Rooney és Patrice Evra számít klasszisnak a saját posztján, azaz a nevek alapján semmiképpen nem sorolható a kontinens elitjéhez a United. De így volt ez tavaly is, amikor viszont még Sir Alex Ferguson irányította a csapatot, a United pedig angol bajnok lett, és csak egy botrányos bírói ítélet miatt nem jutott be a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában.



Az edző személye alapjaiban határoz meg egy csapatot. Nem csak az alkalmazott taktikáról dönt, nem csak az általa vallott futballfilozófia gyakorlatba ültetése a feladata, hanem játékosai motiválásában, és legjobbjuk kisajtolásában is komoly szerepe van. David Moyes távolról sem olyan rossz edző, mint amilyennek a United jelenlegi játéka alapján tűnik, de abban egyelőre feltétlenül elmarad Fergusontól, hogy egy erős potenciállal rendelkező keretéből semmi extrát nem tud kihozni. Moyes éveken át építgetett Evertonja a bizonyíték rá, hogy képes a feladatra (Ferguson első három manchesteri évéből kétszer is az első tízen kívül végzett), de egyelőre a United játéka közel nézhetetlen, és eredményt is jobbára akkor ér el, ha valamelyik klasszisa húz egy váratlant, vagy az ellenfél megajándékozza egy szarvas hibával.  


A kettő kombinációjának köszönhette a 2-2-es döntetlent a White Hart Lane-en is, ahol a kétszer is vezetést szerző Spurs ellen előbb Kyle Walker, majd Hugo Lloris hibája kellett ahhoz, hogy a roppant aktív Rooney kétszer is egyenlíteni tudjon. A Premier League 13. fordulójának rangadóján ez volt a meccs kevésbé meglepő része, arra már talán kevesebben számítottak, hogy a legutóbbi három bajnoki meccsén nyeretlen, még gólt sem szerző Tottenham kétszer is megszerzi a vezetést. André Villas-Boast elsősorban a Spurs támadójátékának silánysága miatt támadják a szurkolók, de a portugál nem hiába tanulta a szakmát José Mourinho mellett, nem engedett a kétcsatáros játékot követelőknek. A két csapat egymáshoz nagyon hasonló, 4-2-3-1-es felállásában még az is stimmelt, hogy a center mögé az egyik szélsőnek, a Unitednél Welbecknek, a Spursnél Lennonnak kellett felzárkóznia a támadásokhoz. A két felállás teljesen kioltotta egymást, a játék jobbára a mezőnyben folyt, kevés helyzet volt, amiért csak a Tottenham góljai kárpótolták a szurkolókat: az első egy okos Walker-szabadrúgásból esett, Sandro elképesztően pontos bombagólja pedig minden bizonnyal a forduló találata lesz.


Nem kérdés, hogy Moyes iránt még él a bizalom, a United legerősebb felállásában még egy ilyen átmeneti évben is képes lehet sikereket elérni, noha ezek a sikerek nem is a korábban megszokott szintet jelentik majd. A Villas-Boast illető kritikák azonban sokkal jogosabbnak tűnnek, hiszen ha tény is, hogy a Spursnek a sebessége a legnagyobb erénye, a mostani felállásban a csatárjáték több okból sem fog soha működni. Roberto Soldado nagyszerű csatár, de a jelenlegi formációban nincsenek társai, a Spurs-szurkolók kedvence, Jermaine Defoe pedig az edző makacssága miatt csak a padot koptatja (a United ellen 18 percet kapott). A Manchester elleni döntetlen vállalható eredmény, de játékban nem sokat javult a Spurs, és a hajrában sokkal inkább benne volt a meccsben a vendégek győzelme, mint a hazaiaké, így előfordulhat, hogy a portugál szakembernek megköszönik a munkáját.


A következő fordulóban mindkét edző számára fontos mérkőzés jön, a Spurs a szomszéd kerületbe látogat, ahol a kiesőhelyen álló Fulham ellen már nincs bocsánat, ha nem jön össze a győzelem, a Manchester United pedig Moyes korábbi csapatát, a jelenleg a negyedik helyen álló Evertont fogadja.