A Ford az autótolvajok kedvenc márkája Magyarországon

Forrás: Police.hu

-

Nőtt a felderített lopások aránya, de még így is alacsony. Az olcsóbb autókat szétszedik, és az alkatrészeket eladják.


Az év első nyolc hónapjában 1111 személygépkocsit loptak el Magyarországon, ez havonta átlag 139 autót jelent – írja a Világgazdaság. Az ORFK szerint a tendencia csökkenő, tavaly ugyanis egész évben 2414 autót, vagyis havonta több mint 200-at loptak el. 2014-ben 316 volt a havi átlag, 2013-ban pedig 390-nél is több.

Az elmúlt években emelkedett a felderített lopások aránya, bár így is elég alacsony: idén az első nyolc hónapban 17,13 százalék volt, míg 2013-ban 6,6 százalék. A tolvajok körében idén az első hathavi statisztika alapján a Ford volt a legkedveltebb márka, de vitték a Volkswageneket és az Opeleket is. A Hermon nyilvántartási rendszerben regisztrált körözések top 10-es listájára felkerült a Suzuki és a Toyota is, a lista végén pedig a Škoda és a Peugeot állt. A legtöbb autólopást Budapesten és Pest megyében követik el.

Az olcsóbb és a közepes kategóriájú autókat szinte kivétel nélkül az alkatrészeik miatt lopják el, mert azokra nagy a kereslet. Arra is van példa, hogy a nagy értékű kocsikat is szétszedik, jóllehet azokat inkább egyben próbálják eladni, jellemzően külföldre. Az is előfordult már, hogy Magyarországról lopott autót – hamis papírokkal – külföldről hozottként próbáltak eladni az országban.