Az agrártárca a Kúriához fordul Kishantos ügyében

Forrás: VS.hu/Zagyi Tibor

-

Az agrártárca azért fordul a Kúriához, mert a bíróság másodfokon jogerősen helyt adott a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Közhasznú Kft. keresetének, ami szöges ellentétben áll az elsőfokú ítélettel.


Szerdán a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék az elsőfokú ítéletet megváltoztatva, jogerősen érvénytelenné nyilvánította a magyar állam és a Mezővidék Bt. közötti földhaszonbérleti szerződést, helyt adva a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Közhasznú Kft. keresetének. A kft. további három kereseténél új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot a törvényszék. A szerdai másodfokú tárgyalást követően a részítélet ismertetésekor a bíró közölte: jogszabályba ütközik, ezért érvénytelen egy olyan szerződés, amelynél az egyik szerződő fél, a nyertes pályázó nem felelt meg a jogszabályban előírt pályázati feltételeknek, azaz nem indulhatott volna a pályázaton.


A Földművelésügyi Minisztérium (FM) felidézte, hogy a kft. bérleti szerződése 2013-ban lejárt, a 452 hektár állami tulajdonú földet nyilvános haszonbérleti pályázaton hasznosította a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet. Míg korábban egy kft. bérelte ezt a területet, a Földet a Gazdáknak Program eredményeként most kilenc új bérlő nyerte el a gazdálkodás lehetőségét. Az FM szerint a Kishantosi Kft. részéről képtelenek voltak elfogadni azt a tényt, hogy nem ők, hanem hét helyben lakó családi gazda, egy helyi agrárvállalkozás és egy szakiskola nyerte el az állami földek bérleti jogát.


Emlékeztettek arra is, hogy a legkisebb birtoktest bérleti jogát elnyerő Mező Vidéke Bt. (Mezővidék Bt.) haszonbérleti szerződését a kft. megtámadta. Azonban a 27 hektárt elnyerő családi vállalkozás szerződésének érvényességét vitató elsőfokú bírósági eljárás mind a bt., mind az állam számára kedvező ítélettel zárult.

Csakhogy szerdán az elsőfokú ítélettel szögesen ellentétes másodfokú ítélet született, vagyis a kilenc új bérlő közül egy birtoktest vonatkozásában teljesen ellentétes tartalmú ítéletet hoztak első és másodfokon. A minisztérium szerint ez indokolja, hogy a végső döntést a Kúriától kérjék.


A szaktárca megjegyezte azt is, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. és az állam között 2007 óta számos per volt és van folyamatban. A 452 hektárnyi állami terület használatával, valamint a kft. és az állam közötti szerződésekkel kapcsolatos perek kivétel nélkül az állam számára zárultak kedvező ítélettel.


Azt is leszögezik a közleményükben, hogy sem a Fővárosi Törvényszék szerdai ítélete, sem egy esetleges kúrai ítélet nem érinti a Kishantosi Kft. 2013-ban lejárt földhasználati szerződését.