A földrengés után lavina temette be az összedőlt szállodát – halottak

Fotó: AFP / ANDREAS SOLARO

-

A mentést, a kárbecslést és a közlekedést is nehezíti, hogy emberemlékezet óta nem esett ennyi hó. Százezer háztartás van áram nélkül, még a hadsereg is nehezen tudja megközelíteni a térséget.


A szerdai közép-olaszországi földrengésben több halálos áldozata és eltűntje van, elsősorban a Pescara közelében lavinától betemetett szállodában. Az 1200 méteres magasságban lévő Rigopiano szállót a sítalpon érkezett mentőegységek csak csütörtök hajnalban tudták elérni.

A szálloda így néz ki a lavina után.Két férfit élve találtak meg, ők a szálloda előtt leparkolt autóban vészelték át az éjszakát. Kórházba szállították őket – írja a The Local. Egyikük kihűlt ugyan, de nincsenek válságos állapotban.


A rengés után zúdult le a hó


Több mint 20-an tartózkodtak a hotelban, amikor a hegyekből lezúdult hótenger betemette. Az épület egyik része leomlott, másik részét többméteres hó fedi. A mentők bejutottak az épületbe, túlélőket keresnek, mivel szerdán a szállodából több segítségkérő sms-üzenetet küldtek.

Az első információk szerint halottak és sérültek is vannak. A Rai felvételeket mutatott a betemetett szálloda belsejéből.A mentők azt jelentették a központjuknak, hogy a szállodából nem hallani hangokat, és senki sem válaszol a kiáltásaikra. Helyszíni jelentések szerint eddig egy holttestet találtak.


3 napig esett

Teramo közelében egy 87 éves férfi veszítette életét, amikor a földrengés miatt az istállója ráomlott. Az abruzzói l'Aquila közelében egy 70 éves férfi eltűnt: a földrengéskor kiszaladt a házából a hóba, és azóta nem találják.

A rendkívüli időjárási körülmények miatt akadozik a kárfelmérés, mert a földrengés sújtotta övezetben több mint 70 év óta nem esett ennyi hó. A legnagyobb hó Abruzzo tartományban és az umbriai Perugia környékén van, ahol három nap sűrű havazás után több városban és településen a házakból sem tudnak kilépni. A hókotrók és az olasz fegyveres erők gépei is nehezen tudják megközelíteni a térséget, ahol továbbra is 100 ezer háztartás van áram nélkül.


Úgy érzik, nem számíthatnak segítségre


A lakosság az éjszakát a hóban konténerekben és lakókocsikban töltötte. A helyiek elkeseredettek, a földrengés sújtotta városok polgármesterei szerint úgy érzik, hogy teljesen magukra hagyták őket.

A havazásban járhatatlan utak miatt több állattenyészet elszigetelődött, több istálló összeomlott a hó súlya alatt, máshol az állatok megfagytak.


3 rengés volt

Olaszország középső részét 3 közepes erejű földrengés rázta meg szerda délelőtt. A földmozgás Lazio, Marche és Abruzzo régiók határán történt. A körzetben tavaly augusztusban és októberben is voltak földrengések, amelyek Lazio, de kiváltképpen Marche tartományban súlyos károkat okoztak. Szerdán a délelőtti földmozgásokat később egy 5,1-es erősségű utórengés követte.