A Földhöz hasonló bolygókat talált a NASA

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Egy halvány törpecsillag körül keringenek. Élet is lehet rajtuk.


Hét, a Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel 40 fényévnyi távolságra, néhányukon élet is lehet - közölte az amerikai űrügynökség, a NASA. A bolygócsoport a Vízöntő csillagképben található. Felfedezésüket a NASA washingtoni központjában és a Nature-ben jelentették be.

A bolygók - mindegyikük a Földéhez hasonló méretűek vagy kisebbek - szorosan, a Trappist-1, a Jupiterhez hasonló méretű, halvány törpecsillag körül keringenek. Három bolygó az úgynevezett lakható zónában van, ahol lehetséges a folyékony víz és így az élet jelenléte, a többi az övezet határán található. A kutatók először a bolygók légkörét fogják tanulmányozni, hogy megállapítsák, lehet-e élet rajtuk.


Döntő lépés

A tudósok egyike, Amaury Triaud, a Cambridge-i Egyetem munkatársa döntő lépésnek nevezte a felfedezést a földön kívüli élet lehetőségének kutatásában.

Tavaly a Liege-i Egyetem kutatója, Michael Gillon arról számolt be, hogy 2015 végén a Trappist-1 körül 3 bolygót találtak. Most, számuk 7-re emelkedett, Gillon úgy véli, több is lehet a Naprendszerhez hasonló bolygóhalmazban.

Gillon kollégáival Chilében a Trappist teleszkópot kalibrálta soktucatnyi olyan törpecsillag vizsgálatára, amely vagy nem volt elég nagy, vagy elég meleg ahhoz, hogy optikai teleszkóppal figyeljék meg.

Egy különösen ígéretes törpecsillagra bukkantak, amely a Trappist-1 nevet kapta, mérete a Nap nagyságának tizede, és jóval hidegebb. A kutatók hónapokig figyelték, és észrevették, hogy az infrajele rendszeres időközönként elhalványult, ami annak bizonyítéka, hogy objektumok keringenek körülötte. A további elemzés megállapította, hogy a kérdéses égitestek exobolygók.


Kicsi is hűvös

A Trappist-1 körül keringő bolygók hasonlóak a Naprendszer belső bolygóihoz a Spitzer Space NASA-teleszkóp adatainak elemzése alapján - mondta Brice-Olivier Demory, a Berni Egyetem űr- és lakhatóság-kutatási központjának professzora.

A törpecsillaghoz mind a 7 bolygó igen közeli pályán mozog, így a Földről nézve gyakrabban haladnak el előtte, ami rengeteg lehetőséget biztosít a megfigyelésre és adatgyűjtésre.

Mivel a Trappist-1 kicsi és feleolyan forró, mint a Nap, legalább 3 bolygója a kis keringési távolság ellenére is elég hideg lehet ahhoz, hogy víz és akár élet is legyen rajta.

A felfedezés arra is utal, hogy az ultrahideg törpecsillagok jelentős részének közelében lehetnek potenciálisan lakható bolygók.