A földeladás tilalmáról lehet népszavazást tartani

-

A Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság döntését. A vasárnapi boltzáras kérdést minden bizonnyal bukta az MSZP.


Elkezdheti gyűjteni az MSZP az aláírásokat a földeladás tilalmáról szóló népszavazáshoz - a Kúria ugyanis úgy döntött, a kérdésben lehet népszavazást tartani. Gőgös Zoltán kérdése úgy szól,

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?”

A Nemzeti Választási Bizottság tavaly arra hivatkozva tagadta meg az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, hogy a kezdeményezés a költségvetési törvényt érinti, a megfogalmazása pedig nem egyértelmű. (NVB) tagjainak többsége tavaly november 30-án arra hivatkozva tagadta meg az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, hogy a kezdeményezés a költségvetési törvényt érinti, megfogalmazása pedig nem teljesen egyértelmű.

A Kúria ezzel szemben úgy döntött, a kérdés hitelesíthető, hiszen nem közvetlenül költségvetési kérdésről van szó, hanem „a nemzeti vagyonba tartozó különleges jogállású vagyonelemmel való gazdálkodásról”. A Kúria szerint a kérdés is egyértelmű.