A földcsuszamlások miatt lehet sok halottja a keddi nepáli rengésnek

-

Nyolcvanháromra emelkedett az előző napi, 7,4-es erősségű nepáli földrengés halálos áldozatainak száma szerdára, és a hatóságok szerint még tovább nőhet, mivel a Himalájában számos földcsuszamlás történt, amelyek egész falvakat temethettek be.


Kamal Szingh Bam, a nepáli rendőrség szóvivője a fővárosban, Katmanduban azt mondta, hogy egyedül a himalájai országban mintegy 1900-an sérültek meg az újabb földmozgásban.

A keddi földrengés a Katmandutól északkeletre fekvő Dolakha körzetben szedte a legtöbb halálos áldozatot - mondta Prem Lal Lamihane, a körzet adminisztratív vezetője.

A szomszédos Indiában is karokat okozott és áldozatokat szedett a földmozgás. Az indiai fővárosban, Újdelhiben és Kolkatában leállt a metróközlekedés. Az országban legalább 16-an haltak meg, miután tetőcserepek hullottak a fejükre vagy falak omlottak rájuk - számolt be az indiai belügyminisztérium.

A kínai sajtó arról adott hírt, hogy Tibetben földcsuszamlást okozott a szeizmikus aktivitás, amelyben legkevesebb egy ember meghalt és hárman megsérültek.


Videó a rengés okozta egyik földcsuszamlásról


A legfrissebb hírek szerint a Richter-skála szerint 7,4-es fokozatú földmozgást legalább tizenhét utórengés követte, ezek között volt 6,2-es és 4,2-es erősségű is. A földmozgás központja a nepáli fővárostól, Katmandutól 83 kilométerre keletre, a Mount Everest alaptábora közelében, a kínai határtól és a hegyvidéki Namcse Bazar nevű településtől nem messze, 18,5 kilométeres mélységben volt.Április 25-én 7,8-as erősségű földrengés rázta meg a himalájai országot, amely az eurázsiai és a dél-ázsiai tektonikus lemezek találkozásánál fekszik. A természeti csapás a legfrissebb adatok szerint legalább 8 046 halálos áldozatot szedett, és több mint 17 800-an sérültek meg. A Mount Everest alaptáborára zúduló lavináról a napokban egy újabb videót is közzétettek.Ezt a cikket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által gondozott gyerekek illusztrálták. Az alapítvány 2500 hátrányos helyzetű gyereknek ad meleg, szerető otthont és biztonságot. Segítse őket adója 1%-ával!